OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

Razdraženo lasišče – na kaj
moramo biti pozorni?

Redna izpostavljenost agresivnim dejavnikom ekspozoma je verjetno še druga pomembna značilnost lasišča. Čeprav skoraj vsi tretmaji za nego kože izpostavljajo nežnost, je lasišče nenehno, skoraj vsak dan, izpostavljeno agresivnemu trenju. Takšno, včasih močno trenje lahko povzročimo na različne načine: z uporabo agresivnih ščetk ali glavnikov, z intenzivnim sušenjem z brisačo ali z drgnjenjem med šamponiranjem.  
Zunanje plasti trdne strukture las (kutikule) se med dolgotrajnim trenjem v stiku z lasiščem obrabijo, pri čemer porabijo od 20 do 30 poroženelih celic več kot med samim šamponiranjem. Skratka, v nasprotju z nežnejšim drgnjenjem kože ob kožo, običajno prihaja do drgnjenja las ob kožo lasišča. Čeprav je ta lastnost izjemno koristna, ker v nekaterih primerih (npr. pri prhljaju) odstranjuje neželene celice in luske, dolgoročno predstavlja izziv za obnovo kože. Vsi deli kože, ki so izpostavljeni nenehnemu trenju (dlani, stopala ...), so naravno odebeljeni zaradi prilagajanja na povečano obrabo zgornje plasti kože, pri čemer lasišče ni izjema.
Temu lahko dodamo še segrevanje s prekomernimi temperaturami (100 do 150 °C) in predolgo sušenje s sušilnikom za lase, ki spodbuja izsuševanje lasišča, povzroča srbenje ali privede do povečanega luščenja kože.
Zaradi kombinacije teh treh dejavnikov je lahko vsakodnevna nega las neprijetna za lasišče. Nežna masaža lasišča, vključno s sproščujočo in vlažilno masko, ki hladi lasišče, je zelo pomembna za lajšanje večine neprijetnih občutkov lasišča.

Zapomnite si

Glavno načelo vseh ukrepov in orodij, povezanih z nego in skrbjo za lase, naj bo nežnost do lasišča.

Lasišče je nenehno izpostavljeno ekspozomu – okolju

Površina lasišča je bogat in zapleten mikroekosistem, ki vsak dan povzroča reakcije na povrhnjici in živčevju. Nenehno je prekrit z znojem, sebumom in stranskimi proizvodi zgornje plasti kože, ki pozitivno vplivajo na obilno in stabilno mikrobno floro kože (bakterije in glivice).  
Prhljaj morda še najbolje odraža njihov medsebojni odnos, saj je ta posledica neuravnoteženega ekosistema. Skratka, zgornja plast kože lasišča je pod nenehno obremenitvijo in se prilagaja povečani obrabi kože (celice se hitreje obnavljajo). Zato je s histološkega vidika debelejša od drugih delov kože in ima nepravilno osnovno plast. Tako imajo skoraj vse osebe, ne glede na spol in etnično pripadnost, debelejšo, a bolj zrahljano roženo plast.

Zapomnite si

Lasišče je dovršen model kožnega ekosistema s številnimi biokemičnimi, fiziološkimi in mikrobiološkimi interakcijami. Zaradi tega je idealno za številne kozmetične tretmaje (ki se nanašajo na higieno, nego, pomiritev, nadzor mikrobov itd.).

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_59_THE_SCALP_AGGRESSIONS_BRUN.jpg