OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Ali je za moje akne odgovoren »junk food«? Pravilno ali napačno

Čeprav tisti mali boleči rdeči izrastek sredi obraza ni nikoli dobrodošel, se vedno izkaže, da se konkreten mozolj pojavi in te s »hej, frendica!« pozdravi v ogledalu ravno takrat, ko se odpravljaš na pomemben dogodek ali zmenek. Ali veš, da čokolada ni tvoj največji sovražnik, ko govorimo o neprivlačni polti in nadležnih mozoljih? Kako prehrana vpliva na tvojo kožo in zakaj se ti ni treba odreči svoji najljubši sladici, preberi v nadaljevanju.

junk-food-akneKako prehrana vpliva na akne?
Na simptome aken lahko vplivajo številni zunanji dejavniki, vključno z onesnaževanjem, temperaturo in slabo prehrano. Toda občasno uživanje najljubše čokolade ne bo krivo za tvoje mozolje. Čeprav te je babica morda učila drugače, ne obstaja dokazana povezava med nezdravo hrano in izbruhom aken. Prehranske pomanjkljivosti lahko resno vplivajo na tvojo kožo in povzročijo različne težave, od vitiliga do dermatitisa, toda ni dokazov, da bi bilo uživanje nekaterih skupin živil posebej odgovorno za nastanek aken.[1] Vendar pa bo neupoštevanje režima pravilne prehrane z veliko sadja in zelenjave zagotovo pustilo posledice na tvoji koži – zato je ključnega pomena, da vsak dan zaužiješ 5 obrokov sadja in zelenjave.

Nasveti glede življenjskega sloga za nadzor aken
Če imaš mastno ali mešano kožo, je zelo pomembno, da ne postane tudi izsušena – zato je vlaženje najpomembnejši korak. Navlažena koža je koža, ki je v ravnovesju, zato bi moral biti vnos vode prednostna naloga za izboljšanje splošnega zdravja kože. Kot smo že pojasnili, ni dokazane povezave med mastno hrano ali čokolado in negativnimi učinki na akne, vendar je uravnotežena prehrana eden najboljših temeljev, ki jih lahko zagotoviš svoji koži za njeno dolgoročno zdravje.

Ko govorimo o zdravljenju, študije priporočajo, da kožo, ki jo zdravimo z retinoidi, po nanosu ne smemo izpostavljati neposrednemu soncu[2], zato je tretmaje proti aknam, ki jih predpiše zdravnik, najbolje izvajati kot nočno rutino. In na koncu, če so tvoje akne še posebej močno izražene, je pomembno, da učinkovito nadziraš stres. Akne lahko pomembno vplivajo na samozavest, dodaten pritisk pa lahko simptome še poslabša[3] – to ni vedno preprosto doseči, ampak le sprejetje nekaterih ukrepov za odpravljanje stresa, ki povzroča akne, bo tvoji koži pomagalo na daljši rok.

Pomembno je, kaj vneseš, tudi skozi kožo
Verjetno ti mama vsak dan pravi, da pospraviš svojo sobo, in čeprav se ti ne da, moraš priznati, da je lepo, ko se usedeš, učiš in si dopisuješ v urejeni in čisti sobi. Podobno velja tudi za tvojo kožo. Če jo vsak dan čistiš in skrbiš, da bo urejena, ti bo ličilo veliko bolje pristajalo in te tisti »nadležni prijatelji« z začetka zgodbe ne bodo nadlegovali.

Če pa se bodo vseeno kdaj pojavili, izberi kakovostne izdelke s sestavinami, ki ti bodo pomagale, da se jih čim prej znebiš. V teh situacijah lahko pomaga tudi ličilo, vendar se prej prepričaj, da je izdelek dermatološko preizkušen za tvojo vrsto kože. Vedno imej pri roki Vichy Dermablend 3D Correction, ki bo z odličnim prekrivanjem, obstojnim do 16 ur, in mat učinkom poskrbel, da se tvoja mastna koža čez dan ne bo svetila. Ko ga nosiš, tajno deluje tudi na tvoje mozolje, medtem ko jih nihče drug ne vidi. Pomiri in izsuši vnete mozolje, s čimer dan za dnem zmanjšuje njihov videz. Zato mu dovoli, naj se on malo druži s temi tvojimi nenajavljenimi »prijatelji«.

[1]K. H. Basavaraj, C. Seemanthini in R. Rashmi, "Prehrana in dermatologija: trenutne perspektive" v Indian Journal of Dermatology (2010), 55 (3): str. 205–210.

[2]William H. Tolleson, Shui-Hui Cherng, Qingsu Xia, Mary Boudreau, Jun Jie Yin, Wayne G. Wamer, Paul C. Howard, Hongtao Yu I Peter P. Fu, "Fotodekompozicija in fototoksičnost naravnih retinoidov" v International Journal of Environmental Research & Public Health (2005), 2 (1): str. 147–155. Dostopno na: [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3814709/]

[3]G. Yosipovitch, M. Tang, A.G. Dawn, M. Chen, C.L. Goh, Y. Huak, L. Seng, "Študija o psihološkem stresu, proizvodnji sebuma in aknah pri mladostnikih" v Acta Derm Venereol (2007), 87 (2), str. 135–139. [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17340019]

Uredništvo

VAŠA RUTINA

dermablend-3d-korektivni-puder-za-mastno-kozo; spf-25-vichy; akne-15

3D KOREKCIJA Korektivni puder, obstojen do 16 ur.

( 6 mnenje )

go to top