OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Doma, v službi, na poti v službo: vključite šport v vsakdanje življenje, da upočasnite staranje.

Z Valerie Orsoni, strokovnjakinjo za življenjski slog, pisateljico in ustanoviteljico fitnes programa LeBootCamp, smo se pogovarjali o tem, kako lahko določene spremembe v vsakodnevni rutini vplivajo na boljše staranje.

Doma, v službi, na poti v službo: vključite šport v vsakdanje življenje, da upočasnite staranje.

Doma

Začnite dan z nežnim prebujanjem.

Prebudite se 15 minut prej kot običajno. Pomembno je, da svojemu telesu in umu omogočite počasno prebujanje. Valerie priporoča, da se odrečete vsem elektronskim napravam, ko se odpravljate spat (pustite jih v drugi sobi), in da ne preverite svojega mobilnega telefona, takoj ko se zbudite. Namesto tega začnite dan z raztegovanjem, ki naj traja vsaj 10 minut. Pozitiven odnos je ključnega pomena v boju proti učinkom oksidativnega stresa, zato Valerie priporoča meditacijo ali razmišljanje o lepih stvareh v vašem življenju, da boste dan začeli dobre volje. Če boste vadili 4 do 6 tednov, bo to postala vaša rutina.

Na poti v službo


Za brezstresno pot v službo je pomembno, da se zavedate svoje drže in dihanja, da boste na delovno mesto prišli s pozitivnim odnosom. 

Ne glede na vreme ne pozabite uporabiti kreme za zaščito pred soncem, še posebej na rokah, in ponovite nanos vsake 2 do 3 ure. Če se v službo vozite, je pomembno, da greste na kratek sprehod, preden se odpravite na delo, in ko se usedete v avto, vdihnite in zadržite ramena v ravnem položaju, namesto da ste sključeni nad volanom. Če uporabljate javni prevoz, bodite pozorni na držo: pokončno stanje in dihanje tako, da trebuh uvlečete proti hrbtenici, pomaga pri pravilnem dihanju in ohranjanju gibčnih sklepov.

Na delovnem mestu


Večino časa preživimo na delovnem mestu, zato je pomembno, da vzpostavimo rutino z dolgoročnimi koristmi za našo kožo, da se bo počasneje starala.

Namesto da pošiljate elektronska sporočila, si vzemite čas in se v živo pogovorite s sodelavci: ta način je učinkovitejši, pripravil vas bo h gibanju in srečanje bo imelo pozitivnejši učinek. Smeh, tudi le 15 minut na dan, spodbudi proizvodnjo endorfinov in zagotovi vašemu srcu enako vadbo, kot če bi tekli, medtem ko lahko nežno ajurvedsko dihanje pomaga v trenutkih stresa. Na kosilo se odpravite peš: izhod na svež zrak, da dobite nekaj vitamina C, vas bo odvrnil od nespametnega prehranjevanja na vaši delovni mizi. Uživanje »dobre« alkalne hrane (sadja, zelenjave, polnozrnatih živil) nasproti kisli hrani (rdečemu mesu, sladkarijam, alkoholu) v razmerju 80 : 20 je prav tako bistvenega pomena. Enkrat na teden se ukvarjajte z »dejavnostmi za spodbujanje pretoka« – fizično zahtevnejšo vadbo, ki vključuje duševno spretnost, kot je golf, ples ali celo letenje v zaprtih prostorih.

Uredništvo

go to top