OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

HORMONSKA JOGA – Vaje za ogrevanje

V sodelovanju s certificirano vaditeljico hormonske joge Renato Reiner vam Vichy predstavlja vaje, ki bodo zagotovo postale nov zaveznik vašega zdravja.


Vaje za ogrevanje so namenjene ogrevanju telesa in sprostitvi napetosti. Skupaj z dihalno tehniko bastrika so znane zaradi svojega delovanja na hormonski sistem. Delijo se na vaje za raztezanje nog in vaje za raztezanje trupa – v nadaljevanju boste izvedeli, kako jih lahko uporabljate za doseganje čim boljšega učinka.

VAJE ZA RAZTEZANJE NOG


Vaje za raztezanje nog v hormonski jogi se običajno izvajajo v stoječem položaju. V primeru bolečin v hrbtu ali težav s hrbtenico je treba vadbo prilagoditi in izvajati v ležečem položaju. Izbiro vaj je treba nujno prilagoditi lastnemu zdravstvenemu stanju.

POMEMBNA OPOMBA: Bastrike ne izvajamo v primeru kakršnih koli težav s srcem, po operaciji srca, če imamo visok krvni tlak, med nosečnostjo, med menstruacijo ali tri mesece po kakršni koli operaciji.

1) RAZTEZANJE NOG V STOJEČEM POLOŽAJU


Začetni položaj: tadasana  

Stopala razmaknemo v širino bokov ali, če smo dovolj stabilni, prestavimo desno stopalo prek levega, tako da stojimo vzporedno. Prste prekrižamo ali jih postavimo v položaj venus mudra – prekrižani prsti, kazalci iztegnjeni in prislonjeni drug na drugega. Z vdihom dvignemo roke nad glavo in se nato z izdihom počasi spuščamo z boki, ravnim hrbtom in iztegnjenimi rokami v predklon. Sprostimo hrbet in glavo in v tem položaju nekajkrat vdihnemo in izdihnemo s tehniko bastrike (3 do 7-krat, dokler nam je udobno). Dihanje izvajamo tako, da ob vdihu dvignemo trup za približno 30 cm, ob izdihu pa ga spustimo, kar izvajamo v enakomernem, dinamičnem ritmu. Po tem se z vdihom dvignemo, iztegnemo roke nad glavo in z izdihom spustimo roke ob telo. Vajo lahko ponovimo tako, da levo stopalo prestavimo prek desnega, vse drugo pa izvedemo na enak način.

2) RAZTEZANJE NOG V LEŽEČEM POLOŽAJU


Začetni položaj: ležimo na hrbtu  

Kolena potegnemo k prsim ali tako, da so obrnjena navzven. Združimo stopala in jih objamemo z dlanmi tako, da palce stopala držimo s palcem in kazalcem, druge prste na stopalih pa držimo z ostalimi tremi prsti roke. Z izdihom se počasi spustimo na levo stran in nato iztegnemo levo nogo (spodnjo nogo). Iztegnemo jo toliko, kolikor nam dovoljuje naše telo in pri tem ne izpustimo palcev. Ostanemo tako ležeči na boku, dihamo naravno, vdihnemo in izdihnemo 3-krat. Z vdihom ponovno upognemo koleno in se vrnemo v središče.  

Nato ponovimo vajo še v desno stran. Pri tem je pomembno, da se najprej spustimo na stran in nato iztegnemo nogo. Vajo ponovimo 3-krat na vsaki strani.

HORMONSKA JOGA – Vaje za ogrevanje 2

3) VAJA ZA RAZTEZANJE TRUPA: TWISTING/LETEČA KOSA


Twisting/leteča kosa je vaja, namenjena raztezanju trupa, ki masira ledvice in nadledvične žleze.  
Začetni položaj: pokončni sedeči položaj  

Komolce postavimo na višino ramen in spojimo prste v višini prsnega koša pred srčno čakro. Takšen položaj dlani oz. prstov se imenuje KD mudra (mudra moči, energije, enotnosti). Potem močno izvajamo gibe s telesom, tako da se izmenično obračamo v ritmu dihanja v levo in ​​desno stran. Glava sledi gibanju telesa. Začnemo z vdihom v levo in z izdihom v desno stran. Pri tem izvajamo dihanje bastrike. Vajo ponovimo 7-krat. Nato zamenjamo položaj prstov in nadaljujemo: 7-krat vdih v desno – izdih v levo, spet skupaj z bastriko. Če ne sedite udobno v položaju s prekrižanimi nogami, sedite na vzglavniku ali, če je potrebno, na nečem višjem.  

Kontraindikacije: V primeru vnetja srednjega ušesa, tinitusa, težav z ravnotežjem ali vrtoglavico izvajamo vadbo zelo počasi, brez bastrike, dihamo globoko, ne gremo pregloboko v položaj in ne obračamo glave. Tudi v primeru težav z vratno hrbtenico ne obračamo glave, ampak gledamo naravnost pred seboj in izmenično obračamo trup in roke v stran.

HORMONSKA JOGA – Vaje za ogrevanje 3

Označeno

VAŠA RUTINA

go to top