OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v jajčnike

V sodelovanju s certificirano vaditeljico hormonske joge Renato Reiner vam Vichy predstavlja vaje, ki bodo zagotovo postale nov zaveznik vašega zdravja.


Reproduktivni organi so brez izjeme tisto, kar »krasi« vsako žensko. V življenjskem obdobju, ko so jajčniki »najbolj aktivni«, se je zelo pomembno posvetiti preprečevanju bolezni, ki pogosto prizadenejo ženske.

Poleg uživanja pravilne prehrane je zelo pomembno v svoje življenje vključiti tudi telesno aktivnost. Ponujamo vam 4 vaje, s pomočjo katerih boste svojo energijo pozitivno usmerili v jajčnike.

1. VAJA:


ARDHA MATSYENDRASANA V TREH FAZAH

Začetni položaj: sedeči položaj s pokončnim hrbtom  

1. Levo koleno povlečemo čim bliže prsnemu košu in ga objamemo z rokami. Izvedemo sedem bastrik in usmerimo energijo v levi jajčnik.
2. Nato prestavimo levo stopalo na zunanjo stran iztegnjene noge, postopoma obrnemo hrbtenico na levo stran, upognjeno nogo objamemo z desno roko, levo roko postavimo za telo, pogled pa usmerimo nazaj prek levega ramena. Izvedemo sedem bastrik in nato usmerimo energijo v levi jajčnik.
3. Po želji obrnemo hrbtenico nekoliko močneje v levo stran in z desno roko zgrabimo levi gleženj ali golen (desni komolec se nahaja na zunanji strani levega kolena; če je potrebno, premaknemo stopalo naprej). Izvedemo bastriko sedemkrat in usmerimo energijo v levi jajčnik.
4. Nato opravimo vajo še z druge strani, tako da upognemo desno koleno in usmerimo energijo v desni jajčnik.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v jajčnike 1

POMEMBNA OPOMBA: Bastrike ne izvajamo v primeru kakršnih koli težav s srcem, po operaciji srca, če imamo visok krvni tlak, med nosečnostjo, med menstruacijo ali tri mesece po kakršni koli operaciji.

2. VAJA:


MOLITEV

Začetni položaj: položaj dojenčka – balasana

1. Iz položaja dojenčka dvignemo zgornji del telesa, se naslonimo na dlani in iztegnemo levo nogo nazaj. Desni bok pritisnemo na desno peto. Desno koleno postavimo na sredino prsnega koša, spustimo zgornji del telesa na podlogo, roke iztegnemo naprej po podlogi in se s čelom naslonimo nanjo.
2. V tem položaju 7-krat izvedemo bastriko in usmerimo energijo v desni jajčnik.
3. Nato opravimo vajo še z druge strani, tako da iztegnemo desno nogo in usmerimo energijo v levi jajčnik.
4. Vajo ponovimo 3-krat na vsaki strani.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v jajčnike 2

3. VAJA:


POLOŽAJ DIAMANTA – SUPTA VAJRASANA

Začetni položaj: ležimo na hrbtu. Trebuh je v tem položaju rahlo raztegnjen in z bastriko masiramo oba jajčnika.  

1. Če je potrebno, postavimo blazino pod medenico
2. Prekrižamo goleni in spustimo kolena proti podlagi.
3. Prekrižamo prste in iztegnemo roke nad glavo, tako da je spodnji del trebuha raztegnjen.
4. Dihamo bastriko sedemkrat in nato usmerimo energijo istočasno v oba jajčnika.
5. Vajo ponovimo 3-krat.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v jajčnike 3

4. VAJA:


SURYA BHEDANA

S to vajo aktiviramo sončno energijo, ki poteka po desni strani telesa in se konča v desni nosnici. Med dihanjem zapremo levo nosnico s sredincem leve oziroma desne roke, odvisno od tega, če želimo aktivirati levo ali desno stran telesa. Na obeh straneh telesa izvajamo bastriko skozi desno nosnico.  

Leva stran – začetni položaj  
1. Ležimo na hrbtu, roke so iztegnjene za glavo. Upognemo obe koleni in se naslonimo na stopala. Leva roka ostane iztegnjena nad glavo. Levo stopalo povlečemo pod desno nogo in ga prislonimo na desno stran zadnjice. Desno stopalo položimo na levo koleno.
2. Nato s sredincem desne roke zapremo levo nosnico. Izvedemo bastriko 7-krat. Nato z desno roko primemo levo zapestje iztegnjene roke in istočasno usmerimo energijo v levi jajčnik.
3. Vajo ponovimo 3-krat.  

Nato opravimo vajo še na desni strani. Pazite: s sredincem leve roke v obeh primerih zapremo levo nosnico. Energijo usmerimo v desni jajčnik.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v jajčnike 4

Uredništvo

Označeno

VAŠA RUTINA

go to top