OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico in hipofizo

V sodelovanju s certificirano vaditeljico hormonske joge Renato Reiner vam Vichy predstavlja vaje, ki bodo zagotovo postale nov zaveznik vašega zdravja.

V prejšnjih vajah smo poudarili, zakaj je nujno poskrbeti za ščitnico, danes pa bomo v našo zgodbo vključili tudi delovanje tako imenovane »kraljice žlez«. Govora je o hipofizi, ki je odgovorna za nadzor funkcij večine endokrinih žlez.

Preprosto povedano, zamislite si delovanje telesa kot eno veliko verigo. Z izgubo samo enega člena veriga ni več del velike celote. To preprosto prispodobo lahko uporabimo za našo današnjo temo.

Hipofiza vpliva na delovanje ščitnice, medtem ko ščitnica vpliva na uravnoteženo delovanje celotnega organizma. Da bi vam olajšali nadzor nad delovanjem vseh pomembnih sestavnih delov organizma, smo pripravili vajo, ki se izvaja v več nizih.

POMEMBNA OPOMBA: Bastrike ne izvajamo v primeru kakršnih koli težav s srcem, po operaciji srca, če imamo visok krvni tlak, med nosečnostjo, med menstruacijo ali tri mesece po kakršni koli operaciji.

VIPARITA KARANI (DINAMIČNA)


Pri hormonski jogi se viparita izvaja v dinamični obliki v več nizih. Idealna dolžina te vaje v celoti je 5 minut.  

Začetni položaj: ležimo na hrbtu  
Vdih: Dvignemo noge in jih iztegnemo nad glavo nazaj.

Z rokami se podpremo tako, da so palci v višini pasu in rahlo pritiskajo na sprednji del trebuha, obenem pa zagotavljajo odpor proti premikanju telesa zaradi bastrike. Ta odpor pa zagotavlja tudi nežno masiranje jajčnikov. V vseh nizih se energija usmerja v ščitnico in hipofizo.

1. niz


Stopala izmenično iztegnemo in potegnemo k sebi.
Vdih: levo stopalo potegnemo k sebi, desno pa iztegnemo.
Izdih: desno stopalo potegnemo k sebi, levo pa iztegnemo. 7-krat ponovimo bastriko, nato sprostimo stopala in usmerimo energijo v ščitnico in hipofizo. Ponovimo vajo tako, da začnemo z desnim stopalom.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico in hipofizo 1

2. niz


V položaju viparita razširimo noge v obliko črke »V«.
Izvedemo bastriko 7-krat in usmerimo energijo v ščitnico in hipofizo.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico in hipofizo 2

3. niz


Noge so iztegnjene, vdihnemo, zadržimo dih in izvedemo mula bandho, ponovimo 5-krat in nato usmerimo energijo v ščitnico in hipofizo.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico in hipofizo 3

4. niz


V položaju viparita upognemo kolena, naslonimo stopala eno na drugo, tako da so pete nad mednožjem. Vdihnemo, iztegnemo noge v zrak, tako da stopala ostanejo naslonjena eno na drugo. Izdihnemo in potegnemo pete k mednožju. Gibe izvedemo dinamično 7-krat skupaj z bastriko. Upognemo kolena, se sprostimo in usmerimo energijo v ščitnico in hipofizo.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico in hipofizo 4

5. niz


V položaju viparita upognemo levo koleno in nato levo stopalo naslonimo na desno koleno. Levo koleno je zelo blizu leve strani obraza. 7-krat izvedemo bastriko in usmerimo energijo v ščitnico in hipofizo. Nato vajo izvedemo tako, da upognemo desno koleno in ponovimo postopek.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico in hipofizo 5 i 6

6. niz


V položaju viparita iztegnjene noge izmenično dinamično spuščamo za glavo proti podlogi. Pri tem dihamo bastriko. Potem se vrnemo v položaj viparita in usmerimo energijo v ščitnico in hipofizo. Za izhod iz položaja spustimo noge za glavo in postopoma, vretence za vretencem, zapustimo položaj. Kolena potegnemo k prsim in se sprostimo.  

Sprva izvedemo vsak niz posamično, sčasoma pa poskusimo izvesti vse nize naenkrat. Idealna dolžina te vaje v celoti je 5 minut.

Uredništvo

Označeno

VAŠA RUTINA

go to top