OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico

V sodelovanju s certificirano vaditeljico hormonske joge Renato Reiner vam Vichy predstavlja vaje, ki bodo zagotovo postale nov zaveznik vašega zdravja.

V nekem trenutku svojega življenja ste se najverjetneje že srečali s težavami z delovanjem ščitnice. Ko govorimo o tej žlezi, je pomembno opozoriti, da ne smete prezreti niti enega simptoma nepravilnega delovanja.

To pa zato, ker je ščitnica odgovorna za uravnoteženo delovanje celotnega organizma. Ti vadbi vam bosta pomagali ohraniti nemoteno delovanje žleze ščitnice.

POMEMBNA OPOMBA: Bastrike ne izvajamo v primeru kakršnih koli težav s srcem, po operaciji srca, če imamo visok krvni tlak, med nosečnostjo, med menstruacijo ali tri mesece po kakršni koli operaciji.

1. VAJA:


VILOMASANA – MOST

Ležimo sproščeno na hrbtu, stopala so razmaknjena v širini kolkov, kolena in gležnji so v isti liniji, dlani pa obrnjene navzdol. Počasi dvignemo hrbtenico, vretence za vretencem, od medenice do ramen, izvedemo valovito gibanje, da dosežemo učinek, ki ga ima to gibanje na hrbtenico, ledvice in nadledvične žleze. Dviganje in spuščanje ponovimo 7-krat.  

Po zadnjem dviganju medenica ostane dvignjena, iztegnemo roke s prepletenimi prsti pod hrbtom ali se naslonimo nanje v področju pasu. V tem položaju 7-krat izvedemo bastriko in nato usmerimo energijo v ščitnico.  

Nato se z valovitim gibanjem hrbtenice počasi spustimo na blazino od ramen proti medenici, vretence za vretencem, in ponovno usmerimo energijo v ščitnico, tokrat brez bastrike. Sprostimo se za eno do dve minuti, tako da se naslonimo na stopala in si položimo eno koleno na drugo.

2. VAJA:


MATSYASANA – RIBA

Začetni položaj: ležimo na hrbtu  
Ta vaja je sestavljena iz 4 položajev. V vsakem položaju se izvaja dihanje ujjayi. Nato se energija usmeri v ščitnico.  

1. položaj

Prsti nog so po možnosti razširjeni in gledajo navzgor. Roke so ob telesu, dlani naslonjene na stegna. Glava je obrnjena na levo stran, tako da je brada čim bliže levi rami. 3-krat izvedemo dihanje ujjayi in nato usmerimo energijo v ščitnico.  

2. položaj

Glavo obrnemo na desno stran, proti desni rami in ponovimo vajo.  

3. položaj

Roke postavimo pod medenico z dlanmi obrnjenimi navzdol. Naslonimo se na podlakti in dvignemo prsni koš, pri čemer so stopala in prsti nog iztegnjeni naprej. Prsni koš se rahlo razširi, dihamo ujjayi 3-krat. Pri izdihu poskusimo občutiti udobno raztegovanje področja ščitnice. Po dihanju ujjayi vdihnemo in z dolgim ​​izdihom pošljemo energijo v ščitnico. Nežno, vretence za vretencem, zapustimo položaj.  

4. položaj

Ležimo na hrbtu, prsti na nogah so razmaknjeni in gledajo navzgor. Roke so sproščene ob telesu, dlani so na stegnih. Nežno dvignemo brado od tal, jo potegnemo k prsim in 3-krat izvedemo dihanje ujjayi. Nato prekrižamo roke, jih položimo za vrat, sprostimo vrat in usmerimo energijo v ščitnico. Nato glavo počasi spustimo na podlogo in se sprostimo.

Kontraindikacije: Ta vaja močno deluje na ščitnico in ni priporočljiva v primeru hipertiroze.

HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico 1
HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico 2
HORMONSKA JOGA: Usmerjanje energije v ščitnico 3

Uredništvo

Označeno

VAŠA RUTINA

go to top