OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Intervju: Mojca Mavec „Menopavza ni bolezen, je prehod v novo obdobje, ki se sčasoma umiri.“

Mojca DSC_9640.jpg

1. Vstopate v perimenopavzo. Kaj se učite o sebi v tem posebnem obdobju?

Nisem več ista. Nihanje razpoloženja, potenje, povečana telesnan teža. Možganska megla, v trenutku! Suha koža.

2. Ali se je vaša miselnost kakor koli spreminja?

Nisem več ista. Nikoli več ne bom taka, kot sem bila. A lahko sem drugačna.zaradi menopavze. Najdem nove rešitve. In to ni slabo. V življenju vedno iščem rešitve in tu se zame ni veliko spremenilo.

3. Vas karkoli v zvezi s tem obdobjem preseneča?

Včasih ne vem, se počutim duševno slabo, samo zato, ker se moje življenje spreminja? To so leta, ko Izgubiš starše, imaš večji odgovornost v službi... Ali pa se moje življenje spreminja zaradi hormonov?

4. Se bojite vstopa v menopavzo? Zakaj da/ne?

Ja, se malo tudi bojim predvsem zaradi odnosa ljudi do menopavze. Kot da je to bolezen. Kot da sem zbolela za hudo boleznijo, ki me je povsem spravila s tira.

5. Ali se pripravljate za menopavzo? Kako kako skrbite zase, za nego kože ali zdravje telesa?

Še bolj skrbim zase. Več se gibam, pazim na prehrano, bolj skrbna sem tudi pri negi kože.

6. Kaj bi sporočili drugim ženskam, ki vstopajo v to življenjsko obdobje?

Menopavza ni bolezen, je prehod v novo obdobje, ki se sčasoma umiri. Morda je to dobra priložnost, da začnemo skrbeti.zase, misliti nase. Ja, menopavza je priložnost za opolnomočenje.

7. Če bi obstajal en tabu, ki bi ga lahko razbili okoli menopavze, kaj bi to bilo?

Ali pa imate zdaj kakšna vprašanja o menopavzi, ki vas zanimajo? Koliko časa to traja?! Ali se lahko spomnite enega vprašanja, povezanega z menopavzo, za katerega menite, da bi ga bilo treba pogosteje zastavljati? Ja, menopavza in služba, razumevanje in odnos do žensk v delovnem okolju, ko vstopamo v to obdobje. Mislim, da je tu veliko nerazumevanja in ...cinizma?

8. Nam lahko navedete 3 razloge, zakaj se morda počutite bolje pri svojih 50-ih kot pri 20-ih?

Petdeseta? Ko sem nekaj že dosegla v življenju, ko se mi ni treba kar naprej dokazovati, ko sem lahko spet malo samosvoja, ne da bi se zato opravičevala. Petdeseta so tako svobodna kot mlada leta, le z več izkušnjami in kreditno kartico.

9. Če bi obstajal en tabu, ki bi ga lahko razbili okoli menopavze, kaj bi to bilo?

Da je menopavza dokončna manifestacija staranja. Kar naenkrat ti začne padati družbena vrednost in to občutiš. In to, da smo ženske v menopavzi histerične in nerazumne. Morda ravno zato tako težko iskreno spregovorimo o tem obdobju.

go to top