OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako ustaviti izpadanje las?

Izpadanje las pri moških je danes vseprisotna težava. Ali lahko odpravimo težavo tankih in šibkih las, kako zdraviti lasišče in kaj vse povzroča težavo izgube las, pojasnjuje dr. med. Sanja Petek Modrić, spec. dermatologije in venerologije

dr. med. Sanja Petek Modrić, spec. dermatologije in venerologije

Plešavost je problem ki mori veliko število moških, ne glede na leta. Posledica je skupnega delovanja dedne nagnjenosti in pa vpliva moških spolnih hormonov, testosteronov. Lahko se prične v katerem koli obdobju po puberteti; tako da so prve spremembe velikokrat prisotne že v zgodnjih dvajsetih letih, ko je vidno redčenje las v zaliscah ali pa na centralnem delu lasišča, t.i. verteksu. Popolnoma razvita slika moške plešavosti najpogosteje je opazna po 40. letu starosti, ko se združita področje zalisc in pa centralnega dela lasišča, ostane pa ohranjen le robni del lasišča- za ušesi in proti vratu.

Dodatno k ispadanju lahko pripomorejo tudi stres, ultravijolični žarki, onesnaženo okolje, lokalna iritacija lasišča z kozmetičnimi izdelki in podobno.

Vsi omenjeni dejavniki povzročajo neravnovesje in zmanjšano odpornost lasišča, slabljenje mikrocirkulacije, poškodbe samega lasu. Zaradi tega nastopi redčenje las na lasišču; na mestih čvrstih, debelih in močnih las pa se pojavijo mehki, kratki in tenki lasje t.i. velusni lasje.

Da bi čim dlje ohranili željeni videz lasišča in vspodbudili njegovo obnovo, potrebno je čimprej ukrepati.
Pri tem nam lahko pomagajo številne aktivne snovi ki pospešujejo obnovo in raščo las , pomirjajo in krepijo lasje in lasišče ali pa vspodbujajo mikrocirkulacijo.

Pogosto so v uporabi zdravila ki vsebujejo minoksidil (kot 2% ali 5% raztopino). Le ta deluje vazodilatatorno in zboljšuje mikrocirkulacijo lasišča. Na zboljševanje mikrocirkulacije uspešno delujejo tudi kofein in arginin.

V veliko so nam pomoč tudi druge aktivne sestavine, kot je npr amineksil, snov ki preprečuje strjevanje perifolikularnih kolagenih vlakenc ter tako „sidri“ korenine las v lasišču in preprečuje njihovo izpadanje.

Snov kot je npr SP 94 hrani in krepi lasje; flavonoidi, antioksidanti in pa kvasnice pomirjajo, spodbujajo in ščitijo lasišče pred številnimi, nezaželenimi, zunanjimi vplivi.

Moško plešavost lahko zdravimo tudi z pomočjo sistemskega zdravila- Finasterida, ki zavira ustvarjanje aktivne oblike testosterona in na ta način preprečuje izpadanje las. Omenjeno zdravilo lahko kombiniramo tudi z različnimi lokalnimi izdelki.

V primeru vznapredovale zgube las možno je tudi presajanje las, z pomočjo posebne, mikrokirurške tehnike. Kot dermatologu, v veliko so mi pomoč Dercos izdelki za lokalno uporabo, ki vsebujejo in kombinirajo različne, kvalitetne in pa učinkovite sestavine, pri tem pa ne dražijo in ne poškodujejo las ali lasišča.

go to top