OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Katere hormonske spremembe v menopavzi vplivajo na spremembe na moji koži?

Menopavza je neverjetno zapleten proces, ki ne vpliva samo na notranjost telesa, ampak tudi na kožo. Ker je koža okno v telo, lahko zelo hitro pokaže znake nelagodja.

Katere hormonske spremembe v menopavzi vplivajo na spremembe na moji koži?

Videli boste, da ima veliko teh znakov isto izhodišče.

Vaši hormoni med menopavzo doživljajo številne spremembe

The loss of estrogens also tends to affect blood flow, keeping nutrients and oxygen from reaching your skin. With less of what it needs to be at its top, your skin will probably look a little thinner and feel a little drier

Estrogen in progesteron dajeta koži sijaj, elastičnost in vlažnost – preprosto ju moramo imeti radi. Vendar se zaradi zmanjšanja delovanja jajčnikov zmanjša tudi raven teh hormonov – tega pa nimamo radi.
Hormonsko neravnovesje med menopavzo povzroča razpad kolagenskih in elastinskih vlaken, kar vpliva na elastozo. Poleg tega pride do pomanjkanja vlage v koži in počasnejšega celjenja ran, za kar so odgovorni predvsem UV žarki in dejstvo, da se včasih pozabimo zaščititi. Manjša raven estrogena lahko povzroči tudi prerazporeditev maščobnih zalog. To pa ni najbolje, če vprašate nas:
-   izguba podpornega maščobnega tkiva pod kožo obraza, vratu, dlani, prsi in rok povzroči povešanje
-   koncentracija maščobe okoli trebuha in/ali na stegnih in zadnjici. Izguba estrogena lahko vpliva tudi na krvni obtok, zaradi česar hranilne snovi in kisik ne dosežejo kože. Ker dobi manj tega, kar potrebuje, da bi bila v dobri formi, vaša koža postane tanjša in bolj suha.

Je to vse? Na žalost ne...
Tu in tam lahko opazite tudi rjave lise in znake hiperpigmentacije.

Hranilne snovi in kisik težko dosežejo kožo

Poleg tega nadledvične žleze in jajčniki pri ženskah v menopavzi še vedno izločajo androgene. Ti hormoni ob odsotnosti estrogena povzročajo nekatere druge simptome, kot so poglabljanje glasu, pojav dlak na obrazu, mastna koža in akne. To sicer še ne pomeni, da boste postali moški, ampak da so hormoni zapletena stvar, ki določajo marsikaj, tako pri ženskah kot pri moških, zato lahko pride do zmede, saj vam bodo dali nekaj moških lastnosti, vendar ne vseh!

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

Glavni spremembi, ki vplivata na vašo kožo, sta pomanjkanje estrogena ter otežena pot hranilnih snovi in kisika do kože. Vaša koža je organ in za pravilno delovanje potrebuje celo vrsto stvari. Zato vsaka hormonska sprememba močno vpliva na kožo...

go to top