OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako menopavza vpliva na vašo kožo? Izguba čvrstosti, suha koža

Kako menopavza spremeni vašo kožo? Menopavza vpliva na vaše telo (Kateri so glavni vplivi menopavze na vaše telo?), ko jajčniki prenehajo tvoriti hormona estrogen in progesteron. V predmenopavzi, med menopavzo in v postmenopavzi ženske opazijo spremembe v strukturi obraza in na splošno v čvrstosti kože. V kratkem času se zgornja plast kože stanjša in postane vidno bolj nagubana. Koža lahko postane bolj suha in občutljiva z občasnim srbenjem, lahko pa se pojavijo tudi menopavzne akne. V nadaljevanju bomo opisali vzroke pospešenega staranja kože v menopavzi in vam ponudili načine za upočasnitev tega procesa.

Kako menopauza utječe na vašu kožu Gubitak čvrstoće, suha koža

Vpliv menopavze

Z opazovanjem in analizo kožnih sprememb na več tisoč ženskah Vichyjevi strokovnjaki zdaj razumejo, da izguba estrogena še zdaleč ni edina težava kože v menopavzi. V času tega burnega obdobja se zmanjšajo tudi ravni drugih hormonov, vključno z DHEA. Znanost je že pred časom potrdila povezavo med staranjem kože in izgubo tega prohormona, ki ga telo proizvaja po naravni poti in katerega polno ime je dehidroepiandrosteron. Poleg tega je Vichy ugotovil, da je kar 38 procesov v koži na ravneh povrhnjice ali usnjice odvisnih od hormona DHEA, kar kaže na njegovo bistveno vlogo pri ohranjanju mladostnosti kože. Do trenutka, ko ženska vstopi v menopavzo, telo izgubi kar do 90 % hormona DHEA. Raziskave kažejo, da hormon DHEA, če ga nanesemo lokalno, deluje na kolagen, debelino povrhnjice, vlaženje in proizvodnjo sebuma, s čimer se bori proti najopaznejšim spremembam, s katerimi se sooča ženska v menopavzi: izgubi gostote in suhosti kože (1).

Zakaj je koža v menopavzi izsušena in srbeča?

Vzrok suhosti kože žensk v menopavzi je zmanjšanje ravni hormona DHEA in estrogena (Kaj je menopavza?). Koža, ki se je prej naravno vlažila z lastnim sebumom, je zdaj postopno vse bolj suha zaradi istočasnega sproščanja lipidov in proizvodnje sebuma, kar povzroča srbenje. Koža v postmenopavzi vsebuje do 57 % manj esencialnih lipidov, ki jo hranijo, v primerjavi s kožo v predmenopavzi. Dermatologi zato svetujejo rutino za nego kože, ki bo nadomestila to posebno upočasnitev: »Najprej obnovite funkcijo kožne pregrade, ki omogoča ustrezno vlaženje,« pravi dr. Shannon Humphrey. Zdaj je čas, da začnete uporabljati bolj hranljive kreme za intenzivno hranjenje kože, ki obenem še zaščitijo kožo in obnovijo njeno pregradno funkcijo.

Kaj pomaga pri vročinskih oblivih?

Vzrok suhosti kože žensk v menopavzi je zmanjšanje ravni hormona DHEA in estrogena. Koža, ki se je prej naravno vlažila z lastnim sebumom, je zdaj postopno vse bolj suha zaradi istočasnega sproščanja lipidov in proizvodnje sebuma, kar povzroča srbenje. Koža v postmenopavzi vsebuje do 57 % manj esencialnih lipidov, ki jo hranijo, v primerjavi s kožo v predmenopavzi. Dermatologi zato svetujejo rutino za nego kože, ki bo nadomestila to posebno upočasnitev: »Najprej obnovite funkcijo kožne pregrade, ki omogoča ustrezno vlaženje,« pravi dr. Shannon Humphrey. Zdaj je čas, da začnete uporabljati bolj hranljive kreme za intenzivno hranjenje kože, ki obenem še zaščitijo kožo in obnovijo njeno pregradno funkcijo.

Kako negovati kožo v menopavzi?

Uvajanje aktivnih sestavin, ki posnemajo večstranske učinke hormona DHEA na kožo, bo pomagalo upočasniti pospešeno staranje v menopavzi. Iščite hranljive aktivne sestavine, ki zavirajo tanjšanje povrhnjice in nastanek »papirnega« videza kože, ki je značilen za menopavzo. Revolucionarna sestavina ProxylaneTM spodbuja sintezo molekul v povrhnjici, zaradi česar deluje na čvrstost kože in zmanjšanje gub. Sestavine, kot je Hedion, ki delujejo na proizvodnjo lipidov, zavirajo zmanjševanje proizvodnje sebuma. Kakor tudi v vseh drugih življenjskih obdobjih, sta za suho kožo v menopavzi na voljo referenčni dermatološki vlažilni aktivni sestavini – hialuronska kislina in glicerin za preprečevanje suhosti in srbenja.

Kaj so menopavzne akne?

Suha koža in izguba čvrstosti sta ključni težavi, vendar lahko pri nekaterih ženskah menopavza (Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?) povzroči tudi akne, od katerih so se sicer poslovile že v mladosti. Kateri so medicinski vzroki menopavznih aken? Estrogen in progesteron imata vlogo pri uravnavanju proizvodnje androgena, moškega hormona, ki zmanjšuje sebum. Zato, ko se raven ženskih hormonov zmanjša, lahko prekomerna proizvodnja androgena povzroči kopičenje sebuma na povrhnjici, kar sproži nastanek aken. Nega za kožo z usmerjenim delovanjem, ki je običajno zmerna in kratkotrajna, lahko pomaga pri zdravljenju menopavznih aken. Združite gel za vsakodnevno umivanje z masko in pilingom enkrat ali dvakrat na teden, da odstranite odvečni sebum. Prav tako bo pomagala tudi uporaba dnevne vlažilne nege s faktorjem SPF, saj lahko sonce povzroči nastanek aken, kot tudi uporaba nočne kreme, oblikovane posebej za kožo v menopavzi. Če menopavzne akne ne izginejo, obiščite dermatologa.

Celosten pristop k menopavzi

Dermatologinja dr. Humphrey svetuje celosten pristop k menopavzi in postmenopavzi. »Pomembno je upoštevati splošno dobro počutje: fizični izgled in zdrava koža sta le majhen del dobrega splošnega stanja. Zdrava prehrana, telesna aktivnost, zmanjšanje stresa, izboljšanje kakovosti življenja – vsi ti dejavniki lahko olajšajo obdobje menopavze.«

VIRI:

1. Študija DHEAge: Baulieu s sod., 2000, študija v sodelovanju z L'Oréal Recherche

Uredništvo

go to top