OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kolagen in koža ter nega po dermatoloških postopkih

Staranje je neizogibno in z leti se v našem telesu zgodijo številne spremembe. Gre za kompleksen proces, na katerega vplivajo številni notranji in zunanji dejavniki, kolagen pa je eden od elementov, ki v tem procesu igrajo ključno vlogo.

VesnaKaj pravzaprav je kolagen?

Kolagen je naša najpomembnejša strukturna beljakovina, saj predstavlja kar tretjino vseh beljakovin v telesu. Gre za veliko molekulo, sestavljeno iz osnovnih gradnikov, aminokislin. Nahaja se v koži, kitah, sklepnih ovojnicah, hrustancu, kosteh in notranjih organih. Predstavlja kar 70 % suhe mase kože in zagotavlja njeno moč, elastičnost in celovitost ter ohranja njeno obliko in delovanje.

Od kod dobimo kolagen?

Naše telo samo tvori svoj lastni kolagen. S hrano zaužite beljakovine telo razgradi na osnovne gradnike, aminokisline, in iz njih tvori različne telesne beljakovine. Telesu zagotovimo dober vir različnih potrebnih aminokislin z uravnoteženo mešano prehrano, ki vsebuje beljakovine – meso, jajca, mleko in mlečne izdelke, zelenjavo, oreške in polnozrnate žitarice. Pomembno je uživati tudi antioksidante, ki se nahajajo zlasti v svežem sadju in zelenjavi. Ti telo ščitijo pred oksidativnim stresom in razgradnjo kolagena.

Kako pride do pomanjkanja kolagena in kako se kaže?

Telo nenehno razgrajuje in na novo tvori kolagen. Sposobnost tvorbe kolagena se z leti zmanjšuje, in sicer že po 20. letu starosti. Prvi vidni znaki staranja kože zaradi izgube kolagena se običajno pojavijo v 30. ali 40. letih. Slabša tvorba kolagena je del staranja, močno pa jo pospešita prekomerno izpostavljanje soncu in kajenje. Z manjšanjem vsebnosti kolagena je koža vse tanjša, ohlapnejša in na videz bolj suha ter uvela, pojavijo se gube.

Kako lahko telesu na naraven način pomagamo, da bo tvorilo kolagen?

Mladostni videz ni le zunanja podoba, temveč kaže tudi splošno telesno zdravje in počutje. Naravno spodbujanje kolagena izboljša ne le videz, temveč tudi zdravje na splošno. Telesu zagotovimo najboljše pogoje za tvorbo kolagena z uravnoteženo zdravo prehrano, ki vsebuje potrebne osnovne gradnike, izogibanjem sončenju in kajenju ter ustrezno zaščito kože. Mehanizme tvorbe kolagena lahko spodbudimo z medicinskimi postopki z energijskimi napravami, kot je laser. Znake staranja, ko so že vidni, lahko ublažimo, a jih žal večinoma ne moremo povsem odpraviti. Mnogo lažje je ohranjati zdravo kožo, ko jo še imamo, kot pa jo pozneje popravljati.

Kako pravilno negovati kožo po dermatoloških tretmajih?

- Po injekcijah (botoksu, polnilih in mezoterapiji) se vbodna mesta običajno hitro zacelijo, a lahko predstavljajo vstopno mesto za kožne bakterije in tveganje okužbe. Na dan postopka uporabljamo izdelke z antiseptičnim delovanjem in se izogibamo ličilom. Kožo po potrebi hladimo z obkladki ali hladilnimi blazinicami, nikoli z ledom neposredno na koži. Naslednji dan lahko normalno uporabljamo običajno nego in ličila.
- Neinvazivni postopki za spodbujanje tvorbe kolagena, kot sta laser in radiofrekvenca, ne poškodujejo povrhnjice lahko nemudoma začnemo uporabljati svojo običajno nego in ličila. Ne pozabimo na zaščito pred soncem.
- Laserski postopki za odpravljanje pigmentacij in žil so povezani zlasti s tveganjem nastanka hiperpigmentacij. Vsaj še 8 tednov po postopkih je potrebna še posebej skrbna in dosledna zaščita pred soncem. Takoj po postopku uporabljamo pomirjujoče izdelke in po potrebi kožo hladimo. Pri odstranjevanju pigmentacij in žil povrhnjica praviloma ni poškodovana, zato lahko takoj uporabimo tudi ličila.
- Nega po kislinskih ali laserskih pilingih je odvisna od globine pilinga. Po nežnih pilingih, ki odstranijo le najbolj zgornji sloj povrhnjice, lahko poleg pomirjujoče nege in zaščite pred soncem takoj uporabimo tudi ličila. Po srednje globokih in globokih pilingih koža potrebuje več dni do zacelitve, tako da je potrebno natančno izvajati nego in oskrbo kože po navodilih dermatologa. Obvezna je skrbna in dosledna zaščita pred soncem vsaj še 8 tednov po pilingu.

vesnaAVTORICA ČLANKA:
dr. med. Vesna Tlaker, specialistka dermatologije

Uredništvo

go to top