OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Menopavza: kako ravnati s suhostjo nožnice?

Zdaj, ko ste v menopavzi, čutite spremembe v telesu, kot je na primer suhost nožnice: ali jo je treba zdraviti ali pa bo prenehala sama od sebe? Obstajajo začasne rešitve kot tudi dopolnilna zdravljenja. Ponovimo na kratko ...

Menopavza: kako ravnati s suhostjo nožnice?

Suhost nožnice se pojavi le med menopavzo ali ...?

Vzroki za suhost nožnice segajo od fizioloških dejavnikov, kot so hormonske spremembe ali stranski učinki zdravil, do čustvenih ali psiholoških težav, kot so pomanjkanje želje in celo tesnoba. Na srečo, ne glede na vzrok, obstaja rešitev za suhost nožnice. Najpomembneje je, da se o tem pogovorite, da bi našli vzrok tega neprijetnega stanja. 

Zakaj se suhost nožnice pojavi med menopavzo?

Kljub dejstvu, da se 25–50 % žensk sooča s temi simptomi in njihovimi negativnimi učinki na kakovost življenja in spolno funkcijo, se ženske sramujejo govoriti z zdravnikom (1) o tej težavi.

Suhost nožnice je zelo pogost simptom pri ženskah v menopavzi. Vaginalna sluz – občutljiva na izločanje hormona estrogena – se postopoma tanjša in izgubi elastičnost zaradi zmanjšane ravni kolagena in maščobnega tkiva. Vaginalna suhost se z leti stopnjuje in povzroča pekoče občutke, draženje, boleče spolne odnose in okužbe ter prispeva k težavam s sečili.


25–50 % žensk občuti suhost nožnice med menopavzo

Obstaja več rešitev: predpisana hormonska terapija bo pomagala pri suhosti nožnice. Lokalni tretmaji na osnovi estradiola, kot so vaginalete, obroči ali kreme, so prav tako učinkoviti. Če ženske nočejo uporabljati zdravljenja z estrogenom ali pa se jim ne priporoči, lahko maziva in vaginalna vlažilna sredstva začasno ublažijo simptome. V zadnjem času je za izboljšanje suhosti nožnice priljubljena tudi uporaba vitamina E. Vendar so ti lokalni pripravki začasna rešitev in izgubijo učinek, ko jih prenehate uporabljati.

Suhost nožnice je pogosto in frustrirajoče stanje, vendar obstajajo načini za ublažitev tega nelagodja. Če imate boleče spolne odnose zaradi nezadostne lubrikacije, se posvetujte z zdravnikom glede možnih načinov zdravljenja. 

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

● Resnica: suhost nožnice je klasična težava v menopavzi.
● Nasveti: lubrikanti in vaginalna vlažilna sredstva so vaši najboljši prijatelji, če jih uporabljate vsakodnevno in dolgoročno.

VIRI:

1. Pastore L.M., Carter R.A., Hulka B.S., Wells E. Urogenitalni simptomi, ki so jih opazile ženske v menopavzi: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292.-303.

go to top