OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kaj se dogaja z vitaminom E v menopavzi?

Veliko! In nič od tega ni idealno za vas. Toda ne skrbite, za vas imamo vedno rešitev ali dve.

Kaj se dogaja z vitaminom E v menopavzi?

Tako kot mnogi vitamini v našem telesu, tudi vitamin E stežka ostane v telesu in njegova raven med menopavzo hitro pade. Dobra novica je, da mnogo stvari, ki jih zaužijemo, vsebuje veliko vitamina E, zato naj vas ne skrbi. 

Koristni učinki vitamina E na vaše telo v menopavzi

Vitamin E je znan po svojem antioksidativnem delovanju, vendar se njegova raven v krvi z leti zmanjšuje. Peroralni vnos vitamina E ima koristne učinke v postmenopavzi: pomaga izboljšati strukturo kosti v primeru osteoporoze, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja (zaradi pozitivnih učinkov na lipide, holesterol in strjevanje krvi ...) (1). V zadnjem času se uporablja tudi kot supozitorij za izboljšanje suhosti nožnice. Običajno se vitamin E predpiše po menopavzi in vključi v lokalne anti-age serume ali kreme.

Nekatera živila, ki vsebujejo vitamin E in pomagajo pri menopavzi

Živila, ki so bogata z vitaminom E:
Olje pšeničnih kalčkov
Sončnična semena
Mandlji
Lešnikovo olje
Arašidi
Avokado
Rdeča sladka paprika
Mango
Kivi

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

• Raven vitamina E, tako kot mnogih drugih vitaminov v našem telesu, upada.
• Najdete ga lahko v različnih izdelkih in živilih, kot so mandlji, arašidi ali mango ter v številnih anti-age serumih in kremah.

VIRI:

1.       Primerjava antioksidativnih učinkov estrogenov kopitarjev, sestavin rdečega vina, vitamina E in probukola na oksidacijo lipoproteinov z nizko gostoto pri ženskah v menopavzi. Bhavnani B.R., Cecutti A., Gerulath A., Woolever A.C., Berco M. Menopause. November 2018; 25 (11): 1214–1223.

go to top