OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kaj se dogaja z vitaminom E v menopavzi?

Veliko! In nič od tega ni idealno za vas. Toda ne skrbite, za vas imamo vedno rešitev ali dve.

Kaj se dogaja z vitaminom E v menopavzi?

Tako kot mnogi vitamini v našem telesu, tudi vitamin E stežka ostane v telesu in njegova raven med menopavzo hitro pade. Dobra novica je, da mnogo stvari, ki jih zaužijemo, vsebuje veliko vitamina E, zato naj vas ne skrbi. 

Koristni učinki vitamina E na vaše telo v menopavzi

Vitamin E je znan po svojem antioksidativnem delovanju, vendar se njegova raven v krvi z leti zmanjšuje. Peroralni vnos vitamina E ima koristne učinke v postmenopavzi: pomaga izboljšati strukturo kosti v primeru osteoporoze, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja (zaradi pozitivnih učinkov na lipide, holesterol in strjevanje krvi ...) (1). V zadnjem času se uporablja tudi kot supozitorij za izboljšanje suhosti nožnice. Običajno se vitamin E predpiše po menopavzi in vključi v lokalne anti-age serume ali kreme.

Nekatera živila, ki vsebujejo vitamin E in pomagajo pri menopavzi

Živila, ki so bogata z vitaminom E:
Olje pšeničnih kalčkov
Sončnična semena
Mandlji
Lešnikovo olje
Arašidi
Avokado
Rdeča sladka paprika
Mango
Kivi

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

• Raven vitamina E, tako kot mnogih drugih vitaminov v našem telesu, upada.
• Najdete ga lahko v različnih izdelkih in živilih, kot so mandlji, arašidi ali mango ter v številnih anti-age serumih in kremah.

VIRI:

1.       Primerjava antioksidativnih učinkov estrogenov kopitarjev, sestavin rdečega vina, vitamina E in probukola na oksidacijo lipoproteinov z nizko gostoto pri ženskah v menopavzi. Bhavnani B.R., Cecutti A., Gerulath A., Woolever A.C., Berco M. Menopause. November 2018; 25 (11): 1214–1223.

Najbolj brano

5 zapovedi o zdravi prehrani, ki jih je treba upoštevati po 50. letu

KOŽA IN PREHRANA

5 zapovedi o zdravi prehrani, ki jih je treba upoštevati po 50. letu

Po 50. letu je pravilna prehrana pomembnejša kot kdajkoli prej, še posebej zato, ker vaše telo doživlja velike hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na splošno počutje. Preberite, katerim 5 zapovedim o zdravi prehrani je treba slediti v tem novem življenjskem obdobju, ne glede na to, ali jeste doma, zunaj ali le praznujete praznik.

Preberite članek

go to top