OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Menopavza: kateri so najpogostejši simptomi, ki kažejo na kožne spremembe?

Ko nastopi menopavza, se pojavijo različne spremembe v telesu, umu in koži. To je začetek nove življenjske poti in četudi se zdi nerodno, vam lahko zavedanje, kaj se dogaja, pomaga, da jo lažje prebrodite in postanete močnejši.

Menopavza: kateri so najpogostejši simptomi, ki kažejo na kožne spremembe?

V tem članku naša strokovnjakinja Karolina Kopeć opisuje različne spremembe, ki jih čutite in opazite na svoji koži, na primer izgubo elastičnosti, in razloži, zakaj se te spremembe pojavijo. Morda ne boste opazili vseh simptomov, ker je menopavza zelo individualna, a ker mora vsaka ženska skozi njo, smo tu, da vam pomagamo.

Različni simptomi menopavze na vaši koži

Simptomi na koži se razlikujejo glede na fazo menopavze, vendar je pomanjkanje vlaženja stalnica.

Menopavza je kompleksen proces. Lahko povzroči pomembne spremembe v vašem telesu, koži in laseh, za katere menimo, da bi se morali nanje pripraviti! Začetnice morajo vedeti, da zmanjšanje delovanja jajčnikov povzroča hormonsko neravnovesje, ki vpliva na naravne biološke procese v koži. Počasnejše obnavljanje celic, slabša obnova in vlaženje kože, izguba kolagena in sprememba usmerjenosti elastinskih vlaken vodijo v frustrirajoče spremembe v kakovosti kože. Frustrirajoče, vendar ne nepopravljivo!

Prvi simptomi, ki so običajno povezani s spremembo ravni hormonov, so:
· Suhost – opazite lahko, da je koža hrapava, včasih je prisotno srbenje, polt pa nima sijaja.
· Tanjšanje kože – gube postanejo bolj vidne, zlasti okoli oči in ustnic, rane se celijo počasneje.
· Občutljivost kože – koža je pogosto razdražena, rdeča, prisotni so pekoči občutki, zato je treba več pozornosti posvetiti negi kože.
· Akne se lahko poslabšajo ali ponovijo zaradi nižje ravni ženskih hormonov.
· Znaki poškodovanja kože zaradi sonca, kot so rjave pege – verjetno boste videli učinke čezmerne izpostavljenosti soncu brez zaščite v preteklih letih.
· Povešena koža – zaradi zmanjšanja ravni kolagena koža začne izgubljati svojo čvrstost.
· Lahko se pojavijo modrice zaradi postopnega tanjšanja kože, ki je posledica izgube kolagena, glukozaminoglikanov (GAG) in vode.
· Bolj vidne dlake na obrazu in manj las na lasišču – opazite lahko neželene dlake nad ustnicami, vzdolž čeljusti in na bradi, medtem ko se lasje redčijo, kar včasih vodi do poglobljenih senc.

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti o simptomih menopavze na vaši koži

Spremembe v telesu pogosto vplivajo na kožo, saj je ta najbolj viden organ, vendar se ta organ tudi najlažje celi in ga je tudi najpreprosteje zaščititi, saj ga lahko zdravimo neposredno in lokalno. Zato je odločitev o negi kože zdaj še pomembnejša.

go to top