OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Menopavza in izguba kolagena: zakaj se koža povesi?

Niste več videti, kot da imate 20 let, in s tem ni nič narobe, ker ste zdaj veliko boljši, kot ste bili pri 20-tih: bolj ste samozavestni, več ste dosegli, bolje se poznate.

Menopavza in izguba kolagena: zakaj se koža povesi?

30 % kolagena izgubimo v prvih 5 letih menopavze.

Ampak ja, koža se v menopavzi sprosti. Toda preden pomislite na kirurški poseg, obstaja nešteto manj invazivnih rešitev, ki vam lahko pomagajo.
Povešena koža v menopavzi je posledica hitre izgube kolagena v tem obdobju – kar 30 % ga izgubimo v prvih 5 letih in 2 % v naslednjih 20 letih. Da, prihaja težko obdobje, in če bi bili na vašem mestu, bi se osredotočili na »naslednjih 20 let!

Druge posledice zmanjšanja kolagena v koži

Atrofija je močno zmanjšanje gostote kožnega tkiva. Vse, kar povzroči to zmanjšanje, lahko tudi spremeni komunikacijo in izmenjavo hranilnih snovi med povrhnjico in usnjico, zaradi česar koža težje ohrani svoje mehanske lastnosti.

Ko se kolagen razgradi, koža izgubi čvrstost in pojavijo se podbradek ter gube. Opazite lahko, da gube zaradi smejanja in mrščenja postanejo trajne, vrh nosu se povesi, območje okoli oči se poglobi in pore se razširijo.
Lepo, kajne? 

Vse te klinične spremembe pri ženskah v menopavzi so povezane s staranjem vseh treh plasti kože obraza (povrhnjice, usnjice in podkožja). Atrofija, suhost in mastne obloge, ki se povesijo, so glavni znaki tega ne zelo zabavnega, a povsem običajnega procesa.
Opazite lahko tudi postopno razgradnjo hialuronske kisline v usnjici, suhost kože in hrapavost zaradi zmanjšane proizvodnje sebuma, izgubo elastičnosti in zmanjšano sposobnost zadrževanja vlage, kar lahko privede do izgube čvrstosti.

Zato je vaš obraz lahko videti drugačen, morda nekoliko utrujen, kar lahko vpliva na samozavest. To pa lahko preprečimo ali vsaj upočasnimo na najboljši možni način z:
· opustitvijo kajenja in zmanjšanjem uživanja alkohola
· izbiro ustrezne dnevne nege, primerne za kožo v predmenopavzi in postmenopavzi ter redno uporabo zaščite pred soncem z visokim faktorjem SPF in odpornostjo na vodo
· uživanjem zdrave in uravnotežene prehrane
· redno telesno vadbo

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

Razlog za povešeno kožo v menopavzi je predvsem zelo hitra izguba kolagena, kar spodbudi tudi druge spremembe.
Dobra novica je, da lahko veliko postorite z:
·      uvedbo rutine nege kože, ki jo lahko izvajate vsak dan, ali
·      uživanjem uravnotežene prehrane
Glede rutine se posvetujte s svojim dermatologom – Neovadiol dnevna nega, nočna nega in serum so odlična rešitev za mastno kožo v menopavzi.

go to top