OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Menopavza: Vse, kar morate vedeti o svoji koži in hormonskih

Naloga našega oddelka za znanstveno komuniciranje Laboratorijev Vichy je nadaljevati raziskave o menopavzi, ki bi zaobjele vse naše zgodovinsko ozadje in znanje o menopavzi premaknile še korak dlje.

Na ta način želimo vsakodnevno spremljati ženske in jim omogočiti najboljše, kar znanost ponuja za njihovo prihodnost.

Pionir na področju nege kože v menopavzi

Laboratoriji Vichy že od leta 1992 preučujejo posebnosti kože v menopavzi z dolžnostjo spremljanja žensk v tem posebnem življenjskem obdobju.
Kot pionir na tem področju Vichy ne le raziskuje, definira in beleži vizualne spremembe, temveč tudi opredeljuje in razlaga biološke mehanizme, ki delujejo v ozadju sprememb kože v menopavzi. Zahvaljujoč temu obsežnemu in zelo naprednemu znanstvenemu znanju lahko kozmetični izdelek za nego kože prvič doslej nadomesti učinke menopavze na staranje kože ter ženskam vrne dobro počutje in samozavest.

KAJ SE DOGAJA S KOŽO MED MENOPAVZO?

Into Your Skin - Coupe de l'eau

Obstajajo tri vrste kliničnih sprememb, povezanih s staranjem kože pri ženskah v menopavzi: atrofija, povešanje in suhost. Pojasnili bomo vse tri ...

Na ravni povrhnjice

Upočasnjeno obnavljanje keratinocitov povzroči kopičenje starih keratinocitov. Sinteza lipidov se zmanjša, zaradi česar se pojavijo spremembe v delovanju kožne pregrade in suhost kože, kar privede do počasnejšega luščenja in spreminjanja optičnih lastnosti rožene plasti, ki izgubi sijaj in postane rumenkasta.

Na ravni dermalno-epidermalnega spoja

V procesu staranja se dermalno-epidermalni spoj bolj splošči in postopoma izgubi svojo valovitost. Izražanje genov kolagena tipa VII upada, tako da telo ni več sposobno zagotoviti ustrezne proizvodnje kolagena. Izguba kolagena tipa VII je še hitrejša na koži, poškodovani zaradi UV sevanja, in lahko povzroči zmanjšano kohezijo v različnih plasteh kože. Kolagen tipa VII je namreč glavna beljakovina v zgradbi žil, ki omogoča pravilno kohezijo med povrhnjico in usnjico. Komunikacija in izmenjava hranil med povrhnjico in usnjico se zmanjša, kar spremeni homeostazo kože in njene mehanske lastnosti.

Na ravni usnjice

Pride do zmanjšanja števila in velikosti fibroblastov. Ta pojav vpliva na proizvodnjo kolagenskih in elastinskih vlaken ter glikozaminoglikanov (GAG). Obenem se z leti poveča proizvodnja encimov, ki razgrajujejo beljakovine v koži (kolagenaze in elastaze). Danes je potrjeno, da se vsebnost kolagena z leti znižuje; hkrati se zmanjša topnost molekul kolagena, spremenijo pa se tudi njihove mehanske lastnosti. Staranje človeških fibroblastov spremlja zmanjšanje sinteze kolagena, medtem ko sinteza skupnih brezkolagenskih beljakovin ostane nedotaknjena. Elastinska vlakna so prav tako podvržena spremembam, stanjšajo se in izgubijo usmerjenost, pomanjkanje vlaženja pa spremeni njihove elastične lastnosti in povzroči poškodbe. Zaradi zmanjšane sinteze kolagena staranje kože povzroči krhkost hialuronske kisline v usnjici, ki postane zelo občutljiva na razgradnjo pod vplivom nekaterih encimov.

Kaj si je treba zapomniti o koži v menopavzi

1. DEJSTVO
Menopavza je obdobje kliničnih sprememb, ki lahko imajo naslednje učinke na kožo:
·  Atrofija
·  Povešanje kožnega tkiva
·  Izsuševanje

2. DEJSTVO
Obstajata dve vrsti sprememb.

BIOLOŠKE SPREMEMBE
·  znatno zmanjšanje delovanja žlez lojnic,
·  sprememba dermalne strukture, ki je vidna zaradi zmanjšanja viskoelastičnosti kože (twistometer) in povečanja tvorjenja gub na koži ob pritisku (deniscore),
·  zmanjšanje debeline povrhnjice.

SPREMEMBE NA KOŽI
·  razgradnja beljakovin in luščenje se upočasnita ter povzročita kopičenje starih keratinocitov.

STROKOVNO ZNANJE O HORMONU DHEA

DHEA je v znanstveni skupnosti znan kot hormon, ki ohranja mladostnost in ga človeško telo proizvaja po naravni poti. Imamo ga v sebi, zagotavlja pa mladostnost, svežino in lepoto kože. Ugotovili smo, da je telo po menopavzi porabilo že 90 % hormonov DHEA, kar je glavni vzrok za izgubo mladostnega videza.
Klinične raziskave so opredelile klinične znake in sestavo kože žensk v menopavzi, Vichy pa zanima tudi vpliv znižanja ravni hormona DHEA v koži med menopavzo. 

Preučevali smo klinični vpliv lokalne uporabe in dokazali učinek na odebelitev povrhnjice, povečanje števila in velikosti žlez lojnic, zmanjšanje »papirnatega« videza kože in izboljšanje polti.

Klinični učinki, ugotovljeni v teh dveh študijah, so privedli do nove študije, katere cilj je razložiti učinek lokalnega tretmaja s hormonom DHEA na aktiviranje genov in z njimi povezanih beljakovin.

Hormon DHEA je za mnoge skrivnost, zato si lahko preberete nekaj pogostih vprašanj o njem, s pomočjo katerih ga bomo podrobneje opisali:

Kateri so klinični učinki zmanjšanja hormonov v menopavzi?

Klinični znaki hormonskega staranja so bili ugotovljeni že pred nekaj leti: atrofija, povešanje kožnega tkiva in izsušenost so trije glavni klinični znaki, povezani z znižanjem ravni hormonov v menopavzi.
Koža je prizadeta na več ravneh:
-  V povrhnjici se upočasni sinteza lipidov, kar privede do spremembe delovanja kožne pregrade in suhosti kože. Koža se slabše obnavlja ter postane brez življenja in suha.
-  Pride do sploščenja dermalno-epidermalnega spoja in zmanjšanja proizvodnje kolagena tipa IV, kar povzroči zmanjšanje homeostaze kože in s tem slabšo komunikacijo ter izmenjavo hranil med povrhnjico in usnjico.
-  Gostota usnjice se zmanjša in pojavi se povešanje volumna zaradi zmanjšane proizvodnje kolagena, elastina in različnih glikozaminoglikanov (GAG).

KJE LAHKO IZVEM VEČ O HORMONSKEM STARANJU?

Da bi razumeli vzroke kliničnih znakov, je L'Oréal Research za Vichy izvedel številne študije. Na biološki ravni* je za kožo starajočih se žensk značilno znatno poslabšanje delovanja žlez lojnic (-57 %), zmanjšanje viskoelastičnosti in povečanje kožnih gub.

Leta 2011 je šlo znanje o koži žensk v menopavzi še korak naprej, in sicer zahvaljujoč drugi študiji, ki je opredelila beljakovine, vključene v proces hormonskega staranja: proces luščenja se je upočasnil, diferenciacija keratinocitov pa se je povečala, kar je vplivalo na homeostazo povrhnjice.
* Študijo je izvedel F. Labrie – Znanje o koži žensk v menopavzi = 58 žensk.

KAJ JE DHEA?

DHEA (dehidroepiandrosteron ali prasteron) je steroidni hormon, ki se sintetizira od 7. leta dalje prek nadledvične žleze, v kateri se sintetizirajo vsi spolni hormoni. Ti uravnavajo številne vidike biologije kože. Vloga hormona DHEA kot prekurzorja vseh hormonov je pomemben dejavnik pri homeostazi človeškega telesa, zlasti kože.
Njegova proizvodnja doseže vrhunec okoli 25. leta in z leti upade. Pri starosti 70 let najdemo le še 10 % njegove najvišje vrednosti.

ZAKAJ OBSTAJA ZANIMANJE ZA HORMON DHEA? KAKŠNA JE NJEGOVA VLOGA PRI STARANJU KOŽE?

Po pridobitvi znanja in opredelitvi bioloških mehanizmov hormonskega staranja kože se je Vichy začel zanimati za vlogo hormona DHEA pri staranju kože.
Najprej je bilo dokazano, da je DHEA glavni hormon za ohranjanje mladostnosti kože. Pravzaprav so preučevali klinični vpliv nadomestitve hormona DHEA (peroralno), da bi ugotovili, ali lahko ta hormon popravi in ustavi znake staranja. Ta študija je dokazala učinek hormona DHEA na:
-  izboljšanje delovanja žlez lojnic in vlaženja
-  zmanjšanje pigmentacije kože
-  povečanje gostote povrhnjice

Poleg tega so raziskovali klinični vpliv lokalne uporabe hormona DHEA in dokazali njegov učinek na izboljšanje gostote povrhnjice, povečanje števila in velikosti žlez lojnic, zmanjšanje »papirnatega« videza kože in izboljšanje polti.
Klinični učinki, opaženi v teh dveh študijah, so osnova za izvedbo nove študije (genomske in proteomske), katere cilj je dokazati vpliv hormona DHEA na aktiviranje genov in z njimi povezanih beljakovin.

Genomska študija je pokazala, da uporaba hormona DHEA spodbuja gene, ki sodelujejo pri razmnoževanju keratinocitov, medtem ko se količina tistih, ki so povezani z diferenciacijo, zmanjšuje, kar je dokaz uravnavanja homeostaze kože. Na ravni usnjice lokalna uporaba hormona DHEA povzroči povečanje izražanja genov, ki sodelujejo pri izgradnji usnjice.
Te ugotovitve je potrdila proteomska študija, ki je dokazala povečano izražanje kolagena tipa I in III ter HSP 47.

Vichy je tako hormon DHEA opredelil kot ključni hormon, ki je odgovoren za reaktivacijo osnovnih markerjev mladostnosti kože, na katero vpliva znižanje ravni hormonov v menopavzi.

Uredništvo

go to top