OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Menopavza: zakaj je moja koža tako občutljiva? Kaj lahko storim?

Menopavza je težavno obdobje za celotno telo. Spremembe se zgodijo zelo hitro in tudi če so nekateri vaši organi dovolj močni, da lahko to premagajo in se navadijo, vaša koža ni.

Menopavza: zakaj je moja koža tako občutljiva? Kaj lahko storim?

Raven nekaterih najmočnejših sestavin začne upadati, zato se je težko spoprijeti z zunanjimi napadi in se navaditi na notranje spremembe. Skratka, vaša koža se glede na okoliščine s tem spopada na najboljši možni način, zato še ne dvignite rok od nje!

Glavni simptomi, ki jih čutite v menopavzi, in kaj lahko storite

To sicer že veste, vendar je vselej dobro ponoviti: koža potrebuje obnovo, vlaženje in pomiritev, kar bo tudi dobila! 
Maščobne kisline igrajo pomembno vlogo pri prožnosti kože. Pri pogostih kožnih motnjah, kot so atopijski dermatitis, akne in luskavica, je bilo ugotovljeno pomanjkanje maščobnih kislin.

Med menopavzo lahko opazimo:
·      spremembe ravni pH vrednosti kože,
·      pomanjkanje lipidov v povrhnjici,
·      razpad hialuronske kisline.
Medtem ko se to dogaja, lahko opazite tudi pogosta draženja, izpuščaje, suhost in poslabšanje obstoječih stanj, kot sta rozacea ali ekcem.

Lipidi v koži so prav tako ključnega pomena za ohranjanje pravilnega delovanja kožne pregrade, ki z leti izgublja svojo odpornost.

Obstajajo kozmetični izdelki s temi dragocenimi sestavinami, ki lahko z lokalnim nanosom povečajo raven epidermalnih lipidov.  Da, to je tista dobra novica, na katero ste čakali zadnjih nekaj vrstic!

Vaša koža potrebuje obnovo, vlaženje in pomiritev. 

Koža v menopavzi postane vse bolj suha in manj elastična ter občutljivejša na določene kozmetične izdelke, kot so mila in detergenti, ki lahko dražijo kožo ter povzročijo vnetje in srbenje. Ženske lahko čutijo tudi t. i. parestezijo – mravljinčenje, zbadanje ali otrplost kože.
Vedeti morate, da motnje spanja, povezane s srbenjem in vročinskimi valovi, lahko vplivajo tudi na vlaženje in delovanje kožne pregrade, kar vodi do preobčutljivosti.
Skrb za kožo vam bo pomagala skrbeti tudi za spanje, ki je prav tako pomembno za vašo kožo. Vidite, kako sklenjen krog je to?

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti o občutljivi koži v menopavzi

Občutljivost vaše kože je neposredno povezana z:
·      njeno pH vrednostjo,
·      epidermalnimi lipidi
·      in hialuronsko kislino.
Tudi najmanjša sprememba v telesu vpliva na te tri parametre in logično je, da bo večja sprememba ustvarila močnejše občutke nelagodja.

go to top