OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Vročinski valovi v menopavzi: vzroki, simptomi in kako se spoprijeti z njimi?

Vročinski valovi so eden bolj neprijetnih simptomov menopavze. V tem članku naša dermatologinja Karolin Koniac razloži vzroke vročinskih valov in vam svetuje, kako se spoprijeti z njimi.

Vročinski valovi v menopavzi: vzroki, simptomi in kako se spoprijeti z njimi?

Vaši možgani v bistvu sporočajo telesu, da je zelo vroče, kadar dejansko ni, zato se vaše telo ustrezno odzove s potenjem, občutki nelagodja, nespečnostjo ... Ideja je povedati telesu, da ni tako vroče, in mu pomagati, da se ohladi. Enostavno reči, kajne? Da, vemo, kako je to.

Vzroki in simptomi vročinskih valov med menopavzo. Kako vplivajo na vašo kožo?

Koža postane rdeča, kot da bi zardeli, in se najpogosteje istočasno še znojite – vemo, lepa kombinacija, kajne?

Kot smo že omenili, je menopavza zelo kompleksen proces, ki vpliva na številne vidike splošnega zdravja in vsakdanjega življenja.Skratka, vročinski valovi nastanejo zaradi zmanjšane proizvodnje estrogena, kar povzroča motnje v termoregulaciji in krvožilnem sistemu, kot je nenaden občutek vročine, ki je običajno najbolj intenziven v zgornjem delu telesa.

Ženske lahko doživijo tudi tahikardijo in mravljinčenje, ko val popusti. Vročinski valovi so lahko različnih pogostosti in intenzivnosti.

Nočno znojenje lahko včasih povzroči kronično nespečnost. Kaj ima to veze z mojo kožo, se sprašujete? No, pomanjkanje ali slaba kakovost spanja lahko negativno vpliva na naravne biološke procese, kot sta primerna raven vlaženja in obnavljanja, za kar je odgovorna funkcija kožne pregrade.

Polt brez sijaja, neenakomerna polt, suhost, rdečina, občutljivost kože, drobne linije in povešenost.

Dr. Karolina Kopeć

Bistveno je, da pred spanjem pravilno poskrbite za svojo kožo, saj je noč ključnega pomena za zdravje kože!

Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za vročinske valove, vključujejo kajenje in debelost

Preprečevanje pogostih in intenzivnih vročinskih valov vključuje:
·          zmanjšano uživanje kave, čaja in alkohola
·          opustitev kajenja
·          ohranjanje sobne temperature v prostoru
·          pršenje hladne termalne vode po obrazu ali uporaba hladnega gela (na voljo v lekarnah), če občutite, da prihaja vročinski val
·          nošnjo lahkih oblačil iz bombaža ali svile (kar je seksi, zato kar pogumno!)
·          hladno prho ali kopel namesto tople

Spremembe na koži med menopavzo so opazne tako kot vročinski valovi in lahko vplivajo na samozavest, zato si nikar ne dovolite tega, prav?

Dr. Karolina Kopeć

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti o toplotnih valovih v menopavzi

1. Nekateri dejavniki povečajo tveganje za vročinske valove: kajenje, alkohol, debelost...
2. Nekateri simptomi menopavze lahko sprožijo druge simptome: npr. vročinski valovi lahko povzročijo biološke motnje (npr. nespečnost), kar vodi do težav s kožo (na primer suhost, občutljivost kože ...)

Najbolj brano

Kako dolgo traja menopavza?

ZDRAVJE

Kako dolgo traja menopavza?

Ženske, ki komaj vstopajo v menopavzo, pogosto napačno mislijo, da je prenehanje menstruacije sprememba z jasno določenim časovnim začetkom in koncem. Milijarda žensk, ki so takrat starejše od 50 let, na lastno pest prepričala, da je trajanje menopavze, enako kot tudi njeni simptomi, zelo individualno.

Preberite članek

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

ZDRAVJE

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

Ali se je že začela? Nikoli ne vemo, kdaj se lahko pojavijo simptomi menopavze. Perimenopavza, prehodno obdobje pred menopavzo, ko se raven hormonov spremeni, se lahko začne kadarkoli, od nekaj mesecev do celo 10 let pred menopavzo in traja povprečno pet let. Nadaljujte z branjem, če čutite fizične in fiziološke spremembe, ki jih ne morete pojasniti, če ste že prepoznali zgodnje simptome ali ste preprosto radovedni in želite biti bolje pripravljeni na to, kar čaka vsako žensko.

Preberite članek

Različni simptomi staranja, ki se pojavijo na laseh

ZDRAVJE

Različni simptomi staranja, ki se pojavijo na laseh

Nobenega dvoma ni, da se med menopavzo vaše telo spremeni, koža se razširi, prizadeti pa so tudi vaši lasje. Še do včeraj živahni, bujni kodri so zdaj postali griva brez sijaja in volumna. Jasno je, da je ta sprememba lahko stranski učinek, ki ga je težko sprejeti.

Preberite članek

go to top