OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Moč antioksidantov za vašo mladost

Ko med staranjem skrbite za zdravje svoje kože, je pomembno, da se zavedate moči antioksidantov.

Zakaj so antioksidanti potrebni za zadovoljno staranje?

Eden najpomembnejših elementov v boju proti vidnim znakom staranja so antioksidanti, ki se – kot pove že njihovo ime – borijo proti oksidaciji. Ta se začne, ko je koža izpostavljena elementom, kot so UV žarki in onesnaženje, ki spodbudijo sproščanje prostih radikalov (nestabilnih elektronov), kar povzroči razpad nekaterih molekul. Ko se ti elektroni destabilizirajo, atom, na katerega so se vezali, oksidira. Antioksidanti upočasnijo proces oksidacije z nadzorovanjem elektronov in jim onemogočajo začetek te verižne reakcije. Molekule kolagena, ki so odgovorne za polnost in mladostnost kože, bodo tako manj verjetno trpele posledice oksidacije. Človeška koža naravno že vsebuje nekatere antioksidante, vendar se ti spreminjajo zaradi okoljskih izpostavljenosti in jih je zato treba obnoviti.

3 najpomembnejši antioksidanti


1. Borovnice, sadje z antioksidantnimi lastnostmi

Jagode, vključno z brusnicami, robidnicami in zlasti borovnicami, sodijo med sadje, ki je najbogatejše z antioksidanti. To sadje je svetle barve zaradi pigmenta, imenovanega antocian, rdeče in vijolične jagode pa kažejo na visoko koncentracijo antioksidantov in so bogate z vitaminom C – z eno samo 150-gramsko porcijo dobimo skoraj četrtino priporočenega dnevnega vnosa za odrasle osebe.

2. Bajkalska čeladnica, korenina z antioksidativnim delovanjem

Korenina te rastline je znana tudi kot zlata korenina in je ključna sestavina v tradicionalni kitajski medicini Huang Qin. Pretvorjena v prah postane antioksidant s širšim spektrom od vitaminov C in E in pomaga v boju proti rdečici in poškodbam, ki lahko nastanejo zaradi UV žarkov in onesnaženja. 

3. Vitamini A, C, E in antioksidantni vitamini

Vitamin A, ključni dejavnik za ohranjanje dobrega vida in zdravega imunskega sistema, vsebuje retinol, ki je osnova številnih krem proti staranju in gubam. Vitamin C, ki je prisoten v papriki, kiviju in gvajavi, pomaga stimulirati sintezo kolagena, njegovo pomanjkanje pa je povezano z bolečimi dlesnimi in hiperpigmentacijo. Vitamin E, ki je prisoten v mastnih ribah, oreščkih in avokadu, sodeluje z vitaminom C v boju proti disfunkcijam prostih radikalov in pomaga pri povezovanju prostih elektronov.

VAŠA RUTINA

 • slow-age-fluid-dnevna-nega; vichy-balzam; za-obraz; prvi-znaki-staranja-koze; prve-gubice; proti-gubam; hranljiva-nega; proti-staranju; temne-lise; tanke-linije
 • Najbolj brano

  6 najpogostejših napak pri uporabi tekoče podlage in kako jih enostavno odpraviti po nasvetu sabrine vidovič

  STROKOVNI NASVETI

  6 najpogostejših napak pri uporabi tekoče podlage in kako jih enostavno odpraviti po nasvetu sabrine vidovič

  Imate težave pri iskanju pravega odtenka tekoče podlage? Jo še vedno nanašate s prsti ali uporabljate čopič? Kako pomemben je zaščitni faktor v ličilih? Pozabite na vse mite, ki ste jih slišali o tekoči podlagi. Sabrina Vidovič je za vas pripravila seznam 6 najpogostejših napak o tekoči podlagi in nasvete, da boste zasijale v vsej svoji lepoti.

  Preberite članek

  Zlati nasveti strokovnjaka za popravljanje nepravilnosti in izvrstno prekrivanje aken, mozoljev in neenakomerne površine kože

  STROKOVNI NASVETI

  Zlati nasveti strokovnjaka za popravljanje nepravilnosti in izvrstno prekrivanje aken, mozoljev in neenakomerne površine kože

  Odkrijte, kakšna je razlika med aknami in mozolji, zakaj se pojavljajo tudi v odrasli dobi in kako negovati takšen tip kože ter poiskati ustrezni puder za prekrivanje. Dermatovenerologinja Mateja Lisjak odgovarja na najpogostejša vprašanja v zvezi s težavami z aknami in mozolji ter ponuja nasvete za učinkovito odpravljanje teh težav.

  Preberite članek

  go to top