OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Nakupovalni seznam v menopavzi: uravnotežena prehrana z vsega sveta

V menopavzi lahko nekatere jedi pomagajo pri pomirjanju simptomov, kot so vročinski valovi, medtem ko lahko druge te simptome le še poslabšajo. Vendar obstajajo tudi jedi, ki obnavljajo kožo in jo ščitijo pred staranjem. Ta nakupovalni seznam za obdobje menopavze vključuje okusne in zdrave jedi z vsega sveta, ki vam bodo pomagale do odličnega videza in počutja.

Dramatične hormonske spremembe, ki se pojavijo v menopavzi, lahko vaše telo vržejo iz ravnovesja: vročinski valovi in nočno potenje, suha koža in celo tesnoba lahko postanejo resnične težave. Na srečo lahko nekatere jedi vrnejo telo in duha v ravnovesje, lajšajo simptome in vam pomagajo, da se boste počutili sijoče in mirno. Te jedi prihajajo z vsega sveta: dodajte jih na nakupovalni seznam kot del zdrave prehrane. Ne pozabite, da ste tisto, kar jeste. 

Iz Kitajske: tofu in sojini izdelki za lajšanje vročinskih valov

Morda se zdi nekoliko pust, ampak ko ga pravilno pripravimo, je lahko zelo okusen: tofu in drugi izdelki, ki vsebujejo sojine izoflavone, pomagajo ublažiti simptome menopavze, vključno z vročinskimi valovi. Tofu v vašo prehrano prinaša tudi zelo pomembno dodatno železo in kalcij. Žita z mlekom za zajtrk, okusno pečen tofu za večerjo ali sojina zrna s ščepcem soli na vrhu – zabavno nadomestilo za nezdrave prigrizke, kot so čips!

Iz Brazilije: uživajte brazilske oreščke, ki vsebujejo beljakovine in uravnavajo raven krvnega sladkorja

Ti okusni, preprosti oreščki polnega okusa, ki prihajajo iz Južne Amerike, so bogati z beljakovinami in uravnavajo raven sladkorja v krvi. Zmerno uživanje oreščkov uravnava tudi presnovo in pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže. Če ne najdete brazilskih oreščkov, so lahko tudi orehi, pistacije in mandlji zdravi prigrizki, ki imajo enake pozitivne učinke.

Iz Japonske: zeleni ali beli čaj za antioksidante, ki delujejo proti staranju

Zeleni in beli čaj sta bogata z močnimi antioksidanti, ki delujejo proti prostim radikalom, odgovornim za staranje in poškodbe kože. Ti vrsti čaja veljata za tradicionalni pijači na Japonskem, kjer je povprečna pričakovana življenjska doba nenavadno dolga. Vsak dan uživajte zeleni ali beli čaj, toplega ali hladnega, da ohranite sijaj in svežino kože ter ublažite znake staranja. Prehranska dopolnila na osnovi zelenega čaja so na voljo v lekarnah in trgovinah z zdravo prehrano.

Iz Indije: ajurvedski pripravki za lajšanje razdražljivosti in vročinskih valov

V Indiji se tradicionalna ajurvedska medicina uporablja tudi za pomoč pri lajšanju simptomov menopavze, kot so vročinski valovi in razdražljivost. Načela te starodavne tradicije so vam lahko v pomoč pri dopolnjevanju svojega nakupovalnega seznama. Izogibajte se začimb, pekoče paprike in druge hrane, ki povečuje telesno temperaturo in nakupovalno košarico raje napolnite z osvežujočimi jogurti, svežo meto in mangom ter si pripravite tradicionalen in okusen indijski smoothie oziroma lassi. Kalcij v jogurtu je bistvenega pomena za zdravje kosti v menopavzi, ajurvedska medicina pa priporoča tudi integralni riž in kremaste, alkalne jedi.

Uredništvo

go to top