OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Nega kože po poletnih mesecih

V poletnih mesecih, ko smo najbolj izpostavljeni soncu, UV sevanje vpliva na našo kožo, zaradi česar prihaja do povečane izgube vode skozi kožo. Odkrijte, kako lahko koži povrnete nežen in žameten videz po poletnih mesecih.

Koža je plašč našega telesa. Ta plašč igra vlogo pregrade, ki je vsak dan izpostavljena različnim vplivom, ki jim pravimo ekspozom. Pojem ekspozom združuje vse zunanje in notranje dejavnike, ki smo jim izpostavljeni v času življenja. 80 % staranja kože je mogoče pripisati prav škodljivim učinkom ekspozoma. Obstajajo pa tudi dobre novice! S pravilno skrbjo za svoje telo lahko občutno prispevamo k zdravju svoje kože od znotraj in od zunaj. Notranji dejavniki ekspozoma vključujejo utrujenost, stres, prehrano in uporabo tobačnih izdelkov (kajenje), zunanji dejavniki pa vključujejo onesnaževanje, UV sevanje, temperaturo in vlažnost.

clanak slika

Koža je sestavljena iz več plasti. Zgornja plast kože oziroma rožena plast (stratum corneum) je v stalnem stiku z okoljem. Zgrajena je po načelu »opek in lepila« – opeke predstavljajo celice korneocitov, lepilo pa lipide, ki te celice povezujejo.

In prav zgornja plast kože (rožena plast) je tista, ki skrbi za odpornost kože in ima vlogo mehanske pregrade pred okoljem. Vendar pa lahko ekspozom vpliva na njene strukturne spremembe, saj oslabi oprijem korneocitov, kar vodi do izgube vode iz kože, ki zato postane občutljivejša.

Zato je treba poskrbeti za zadostno navlaženost zgornje plasti kože, da lahko določeni encimi v koži opravljajo svoje delo in se korneociti ne začnejo nabirati na njeni površini. Zaradi kopičenja korneocitov se koža namreč odebeli in postane hrapava.

V poletnih mesecih, pa ne le takrat, ko smo najbolj izpostavljeni UV sevanju, to vpliva tudi na roženo plast. Vsakodnevno izpostavljanje soncu pospešuje procese staranja, ki se kažejo v obliki tanjše, manj elastične in dehidrirane kože. Gube se poglobijo in pojavijo se znaki hiperpigmentacije in depigmentacije.

clanak slika

Poiščite strokovni nasvet in posebno ponudbo za vlaženje kože po poletnih mesecih v Lekarnah Ljubljana.

Vlaženje je odločilni dejavnik za zdravje kože. Voda koži zagotavlja gladek, nežen in žameten videz, medtem ko je suha koža hrapava in nagubana. Voda je tudi eden najpomembnejših sestavnih delov kože. Da bi koža lahko ohranila ustrezno raven vlažnosti, ji lahko pomagamo. Z uporabo pripravkov, ki vsebujejo z minerali bogato vodo iz globin vulkanov, bomo spodbudili delovanje beljakovin, ki spodbujajo epidermalno diferenciacijo. Pripravki, ki poleg vulkanske vode vsebujejo tudi hialuronsko kislino, znano kot komponento, ki v koži zadržuje vodo, pa bodo vsebnost vode v roženi plasti – zgornji plasti kože – podvojili.

Aisa Zanki Zelić, mag.pharm.,univ.mag.pharm.dermatofarmacije i kozmetologije

Najbolj brano

Vitamin C – skrivnost sijoče kože?

Sestavine

Vitamin C – skrivnost sijoče kože?

Hiter življenjski tempo vpliva na povrhnjico in polt naredi utrujeno ter dolgočasno. Vendar, ali ste vedeli, da je eden od najbolj priljubljenih vitaminov ključ do bleščeče kože z zdravim sijajem? Ogledali si bomo poživljajoče lastnosti vitamina C.

Preberite članek

5 nasvetov za preprečevanje gub

Sestavine

5 nasvetov za preprečevanje gub

Gube nastanejo zaradi kombinacije več dejavnikov. Da bi jih lahko prehiteli in preprečili, še preden se pojavijo, vam ponujamo 5 naših najboljših nasvetov. Poslovite se od gub, še preden se pojavijo!

Preberite članek

KAKO STRES VPLIVA NA VIDEZ KOŽE?

VICHY SVET

KAKO STRES VPLIVA NA VIDEZ KOŽE?

Ali lovite ravnotežje med službo in družino, pogosto tudi v kaotičnem mestnem okolju? Glede na to, da živimo v sodobnem svetu, kjer je vsakdo tako ali drugače izpostavljen stresu, bodisi v poslovnem ali zasebnem življenju, ta zagotovo pusti pečat tudi na vaši koži.

Preberite članek

go to top