OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Odkrit pogovor z ženskami, ki so rekle NE pavzi v menopavzi

Z ustreznim izobraževanjem in odkritim pogovorom menopavza ni prav nič strašljiva. Zato smo se pogovarjali s čudovitimi damami in strokovnjakinjami, ki so z nami delile svoje izkušnje z menopavzo.

clanak slika

Za začetek želimo predstaviti tri pogumne dame, ki so se odločile reči NE pavzi v menopavzi in so lahko navdih, zgled in motivacija drugim ženskam, ki preživljajo to obdobje.

clanak slika

Zanimalo nas je tudi strokovno mnenje o tej, za ženske še vedno občutljivi temi. Mag. farm. Alenka Podgornik in dr. med. Renata Završnik Mihič sta z nami delili, kaj ženske najpogosteje sprašujejo v lekarnah in česa se najbolj bojijo.

clanak slika

Kako ste v življenju sprejeli obdobje menopavze?
Irena: Gospa mena je potrkala na moja vrata nepovabljena in seveda ni bila dobrodošla. A vem, da je sestavni del življenjskega obdobja, zato sva sklenili kompromis. Zavedam se, da si lahko z ustreznim mentalnim wellnessom in ustrezno prehrano, gibanjem ter pozitivno naravnanostjo pomagam, da greva v korak druga z drugo.
Jerca: Ker sem se takrat borila z boleznijo, menopavzi nisem posvečala posebne pozornosti, sem pa občutila vse njene simptome, vključno s spremenjeno strukturo kože. Ker pa je zdravljenje moje bolezni odlično napredovalo, sem vse težave menopavze sprejela z optimizmom. Takoj, ko mi je zdravje to dopuščalo, sem se začela veliko gibati na svežem zraku, kar mi je pomagalo tako pri fizičnih kot psihičnih težavah, ki jih prinaša menopavza.
Andreja: V obdobju menopavze, ki ga sama imenujem obdobje poznega poletja, nikakor pa še ne jesen, mi pester tempo življenja narekujejo predvsem relativno mlada otroka, družina in živalska člana. Drugega otroka sem rodila v štiridesetem letu in verjetno bo kar držalo, da se ti zato začetek obdobja menopavze podaljša. Kmalu bom stara 55 let, a mi menopavza le narahlo diha za ovratnik. Za zdaj se kaj bolj drastičnega v mojem telesu še ne dogaja, in če je to to, podpišem. V resnici se nimam časa postarati. Čeprav telo ne uboga več tako, kot je včasih, pa se zavedam, da so edina stalnica v življenju spremembe, ki se jim je treba prilagoditi. Močno zagovarjam uživanje zdrave, doma pridelane zelenjave, brez večjih težav se izogibam sladkarijam, in če se le da, preskočim tudi večerni obrok, tako da imam vsaj 12-urni post.

Ali s kom delite svoje tegobe, s katerimi vas obremenjuje menopavza? Na primer s prijateljicami?
Irena: S prijateljicami se odkrito pogovarjamo o tem in vedno s kančkom humorja premagujemo težave menopavze, druga drugi svetujemo in tudi zato je veliko lažje iti skozi vse to.
Jerca: V oporo so mi bile tudi prijateljice, s katerimi sem se lahko pogovarjala o vsem. Pogrešam pa to, da bi se o tem lahko pogovarjala s partnerjem ali otroki, saj menim, da premalo vedo o tem, kaj ženske v tem obdobju doživljamo.
Andreja: Sicer pa za mojo fizično in psihično kondicijo skrbi moja psička, ki mi daje brezpogojno ljubezen, dobro družbo, zagotovljene dnevne sprehode in poglede, ki so vredni čiščenja vsake dlake v stanovanju.

clanak slika

Kako je menopavza vplivala na vaš videz in nego kože obraza?
Irena: Moja največja težava je trenutno potenje, saj moram biti kot predavateljica in voditeljica vedno dobro razpoložena in urejena. Poleg dobrega psihičnega počutja pa je, vsaj v mojem primeru, pomemben tudi zunanji videz, zato je skrb za kožo prav tako pomembna. Ko sem iskala izdelek, ki bi poskrbel tudi za te težave, sem našla Vichy, ki poskrbi za sijoč videz moje kože.
Jerca: Ta je postala izredno suha in stanjšana in mi preprosto ni bila več prav.
Andreja: Negi kože v zadnjem času posvečam več pozornosti in si, poleg rastlinskih olj, privoščim tudi kakšno boljšo kremo, namenjeno koži po petdesetem letu.

Ali ženske prihajajo po nasvet v vašo lekarno in kaj jih najbolj zanima?
Mag. farm. Alenka Podgornik: Nekatere ženske, ki poiščejo pomoč v naši lekarni, že vedo nekaj o menopavzi in so seznanjene s težavami oziroma spremembami, ki se pojavljajo v tem življenjskem obdobju, vse pa ne. A tako prve kot druge imajo rade kakšen strokovni nasvet, saj se potem tudi lažje odločijo, katero težavo bi najprej odpravile. Največkrat se vprašanja nanašajo na težave z vročinskimi oblivi, motnjami spanja in razpoloženja in vprašanja o negi kože.

Katere izdelke ženske najpogosteje iščejo v času menopavze?
Mag. farm. Alenka Podgornik: Različna prehranska dopolnila naravnega izvora in specialno kozmetiko. Koža začne namreč v tem času izgubljati svojo čvrstost in elastičnost, gube postajajo bolj izrazite in pojavljati se začnejo pigmentne lise. Večina žensk v menopavzi si želi najboljšo kremo in tudi sama za nego kože po 50. letu ponudim posebne kreme, ki vlažijo kožo in preprečujejo nastanek pigmentnih lis ter spodbudijo tvorbo kolagena. Še prav posebej pa je med menopavzo treba poskrbeti za nego kože okrog oči, na vratu in rokah.

Kaj ženske najbolj skrbi?
Dr. med. Renata Završnik Mihič: Ženske, ki prihajajo k nam v ordinacijo, najprej zmotijo neredni menstruacijski ciklusi, netipične krvavitve ali različni izcedki. Zato jih je strah, saj menijo, da gre za kakšno resnejšo ginekološko bolezen. Pozneje omenjajo tudi vazomotorične simptome, valunge, znojenje, potenje, nervozo, občutljivost, razdražljivost, jokavost ali pa so brez energije … Pojavljajo se tudi drugi simptomi, povezani s kožo, na primer suha nožnica in s tem težave pri spolnih odnosih ter posledično suha koža obraza in telesa.

Kaj bi priporočili ženskam, ki so že v menopavzi, ali tistim, ki šele čakajo nanjo?
Irena: Sprejmite menopavzo kot spremembo, ki prinaša obilo priložnosti, da se začnete posvečati sebi in s kakovostnejšim življenjskim slogom ujamete pravi ritem življenja.
Jerca: Stare smo petdeset, zato ne zahtevajmo od svojega telesa, da bo videti, ali da bo delovalo, kot je pri dvajsetih. Vesele bodimo, da smo dočakale obdobje menopavze, in uživajmo v njem.
Andreja: Ženske bomo tudi v obdobju menopavze zadovoljne in samozavestne le, če se bomo počutile ljubljene, lepe in privlačne. Zato prisegam na ljubezen in humor, ki sta za dušo to, kar sta srce in pljuča za telo.
Mag. farm. Alenka Podgornik: Glejmo na vsako življenjsko obdobje z optimizmom in tako bo tudi življenje v menopavzi enostavnejše. Menopavza je zelo lepo obdobje, v katerem vas ne čaka nič slabega, vsak dan pa prinaša nekaj novega, nepredvidljivega, podobno kot puberteta.
Dr. med. Renata Završnik Mihič: Na vsako življenjsko obdobje je treba gledati z optimizmom, tako bo tudi življenje v menopavzi preprostejše.

Ukrepajte! Bodite dnevni odmerek podpore, navdiha in motivacije drugim ženskam. Delite svoje iskrene izkušnje z uporabo ključnika #mojaizkušnjazmenopavzo na družbenih omrežjih in nam pomagajte razbiti to tabu temo s spodbujanjem odkritega pogovora med ženskami.

Ste se pravkar začeli izobraževati o menopavzi? V okviru te kampanje Vichy združuje in širi znanje, ki ga je pridobil v 20 letih znanstvenih raziskav o menopavzi in znanosti o koži. Preberite nasvete strokovnjakov na naši platformi Brez pavze v menopavzi ali na računalnik shranite digitalno knjižico s konkretnimi nasveti strokovnjakov o pravilni prehrani, telovadbi ter negi kože ter las.

Ponosno nosite svoja leta! Z linijo izdelkov Vichy Neovadiol je mogoče »oživiti« kožo in doseči bolj sijočo, lepšo polt v tem posebnem življenjskem obdobju. Linija Neovadiol je revolucionarna anti-age rešitev, ki ponuja dnevno in nočno nego proti staranju kože v menopavzi za obnovitev videza in občutka mladostne polti. Vaša koža bo v hipu sveža in sijoča, bolj čvrsta, polna ter preoblikovana.

clanak slika

clanak slikaVichy vas nagrajuje ob svetovnem dnevu menopavze! Ob nakupu enega ali več izdelkov iz linije Neovadiol boste prejeli darilno torbico s testerji in vzorci drugih izdelkov Neovadiol za dnevno in nočno nego kože ter las. Promocija traja do konca oktobra in je na voljo v izbranih fizičnih in spletnih lekarnah. Poiščite najbližjo lekarno.

VAŠA RUTINA

neovadiol-phytosculpt-balzam-preoblikovanje-konture-vrata; za-kremno-masazo; tanka-koza; izguba-cvrstosti; povesenje-koze; povesenost-vratu; vse-vrste-koze; ucvrscen-vrat; dnevna-nega; proti-gubam; pomlajevanje; preoblikovanje-obraza

Phytosculpt

Učvrščen vrat. Preoblikovane konture obraza.

go to top