OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Razlike med mastnim in suhim prhljajem

Če se ne morete enostavno znebiti prhljaja, je morda čas, da spremenite svoj tretma in ugotovite, katera vrsta prhljaja vam povzroča težave. Spoznajmo lastnosti suhega in mastnega prhljaja ter razlike med njima.

.

SUH PRHLJAJ

Suh prhljaj lahko prepoznamo po majhnih, drobnih luskah bele ali sive barve. Med praskanjem lasišča ali česanjem las ti delci pogosto padajo na ramena. Suh prhljaj običajno ni povezan z določenimi bolezenskimi stanji in ne povzroča vnetja lasišča, prav tako ni povezan s tveganjem izpadanja las. Je pa skoraj vedno povezan s srbenjem, zato tistim, ki ga imajo, povzroča številne nevšečnosti. Za obravnavo tega stanja je treba uporabljati posebej formuliran šampon za suh prhljaj.

MASTEN PRHLJAJ

Čeprav je masten prhljaj posledica čezmerne proizvodnje sebuma, je bilo dokazano, da se lahko pojavi na vseh vrstah las, suhih ali mastnih, ne glede na njihovo dolžino in teksturo. Presežni sebum ustvarja goste in mastne luske, ki se prilepijo na lasišče in jih je težko odstraniti, če lasišča ne obravnavamo na ustrezen način. Zato prhljaj postane še gostejši, lepljivejši in bolj masten, luske pa se nabirajo druga na drugo in tvorijo mastno plast na lasišču in pri lasnih koreninah. Masten prhljaj lahko prepoznamo po debelih, mastnih in rumenkastih luskah na lasišču. Poleg tega se ta vrsta prhljaja pogosto ponavlja, saj sebum spodbuja razvoj Malassezie in tako ustvari začaran krog. Zato ga je treba obravnavati s posebej razvitim šamponom za masten prhljaj.

VZROKI MASTNEGA IN SUHEGA PRHLJAJA

Prhljaj lahko povzročijo številni dejavniki, med katere sodijo hormonsko neravnovesje, neuravnotežena prehrana, genski dejavniki in stres. Kot že vemo, lahko prepogosto umivanje las privede do nastanka suhega prhljaja, še posebej, če las ne speremo temeljito. Po drugi strani pa je masten prhljaj posledica čezmerne proizvodnje sebuma in se lahko pojavi ne glede na navade umivanja las.

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-sampon-proti-prhljaju-za-obcutljivo-lasisce-brez-sulfatov-sampon-brez-sulfatov-prhljaj

Negovalni šampon proti prhljaju za občutljivo lasišče brez sulfatov

( 2 mnenje )

go to top