OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Vi sprašujete, Vichy odgovarja: Kaj vas je vedno zanimalo o prhljaju? Odgovori dermatologa

Kot blagovna znamka, ki so jo ustanovili dermatologi, se zavedamo pomena strokovnega svetovanja, ki je dostopno v vsakem trenutku.

Kot blagovna znamka, ki so jo ustanovili dermatologi, se zavedamo pomena strokovnega svetovanja, ki je dostopno v vsakem trenutku. Zato smo omogočili našim sledilcem na društvenih mrežah, da postavijo svoje vprašanje strokovnjaku, odgovarja Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije. Kaj vas je vedno zanimalo glede prhljaja, vendar niste imeli priložnosti vprašati?

mateja

1. Pozdravljeni,imam srbeče,mastno lasišče s prhljajem,sumim na seboroični dermatitis.(lahko da so to tudi glivice? Pri dermatologu še nisem bila. Kateri vaš šampon mi priporočate?

Včasih je težko razlikovati med navadnim prhljajem  z mastnim lasiščem, kjer je vnetje kože lasišča zelo blago in koža ni vidno pordela, temveč lasišče le srbi , peče in so prisotne  drobne luske, ki so estetsko moteče ter mastni lasje in seborojičnem dermatitisom.

Pri seborjičnem dermatitisu je koža lasišča že vidno pordela, peče, srbi, zbada, luske so debelejše , mastne in včasih rumenkasto obarvane. Težave pri seborojičnem dermatitisu so lahko blage, zmerne ali zelo hude. Poleg sprememb na lasišču se v primeru seboijičnega dermatitisa lahko pojavi rdečina z luskami tudi med obrvmi in obrazu, česar pri običajnem prhljaju ne opažamo.

V primeru, da imate običajen  masten prhljaj ali blago obliko seborojičnega dermatitisa vam priporočam redno uporabo Vichy Dercos šampona za mastno lasišče 4 tedne po priloženih navodilih. Opažamo, da so pacienti brez težav vsaj 6 tednov po 4tedenski uporabi.

Pri hujših oblikah seborojičnega dermatitisa, kjer je lasišče močneje vneto in pordelo in so subjektivne težave zelo izražene svetujemo  najprej uporaba antimikotičnega šampona s ketokonazolaom,  4 tedne in nato uporaba Vichy Dercos šampona za mastno  lasišče 8 tednov.

Vichy Dercos šampon je prijetne kremno gelne strukture in prijetnega vonja, ki je pridobljen iz ekstraktov izključno naravnih sestavin in sicer različnih rastlin, zato ne draži kože in je prijeten za uporabo. Dodan mu je tudi mentol, ki preprečuje draženje kože in srbenje, tako da so prvi ugodni učinki opazni že po prvi uporabi.

Vichy Dercos šampon odpravlja s svojmi sestavinami osnovni vzrok nastanka prhljaja in seborojičnega dermatitisa.

Z selenijevim disulfidom  se zmanjša izločanje lojnic in uravnoteži naravna mikroflora kože lasišča, ki se ob omenjenih težavah poruši, med drugim se  tudi zmnajša izločanje lojnic, posledična povečana rast glivice iz vrste Mallassezia in baketrije Staphylococcus epidermidis,. Zmanjša se draženje kože s prostimi maščobnimi kislinami, ki so posledica razgradnje trigliceridov v loju s strani omenjene glivice. Salicilna kislina pospeši luščenje odvečnih lusk, vitamin E nevtralizira proste radikale,ki nastajajo ob različnih metabolnih procesih, ceramid R, pa obnovi kožno zaščitno bariero v povrhnjici, ki ščiti lasišče pred zunanjimi škodljivimi vplivi in ohranja primerno vlažnost kože.

Prhljaj in seborojični dermatitis sta pogostejša v zimskem času in v obdobju intennzivnejših psihofizičnih obremenitev.

2. Dober dan zivijo. Imam vprasanje okoli prhljaja. Ko kupujem v lekarni Dercos šanpon proti prhljaju me vsakic vprasajo kaksen je prhljaj in kako lasisce. Je prhljaj in lasisce suho je mastno. Kako naj to ugotovim. Šampon uporablja vsa druzina. Kupujem pa tistega,ki je oranzne barve.

V vprašanju niste navedli, kako vam šampon, ki ga uporabljate pomaga pri vaših težavah. Če šampon, ki ga uporabljate pomaga pri vaših težavah in prhljaj vsaj za nekaj tednov odstrani , potem imate najverjetneje mastno lasišče. Za masten prhljaj so značilni mastna koža lasišča, mastne luske in mastni lasje, ki jih je potrebno pogosto umivati. Neredko je prisotna tudi mastna koža obraza.

Pri suhem prhljaju pa je lasišče suho, srbeče, luske so suhe in prisotne večinoma v zatilju in za ušesi. Lasje so suhi, brez leska in lomljivi. Običajno je tudi koža drugje po telesu suha in luščeča. V tem primeru bi vam svetovala uporabo šampona  Vichy Dercos  za suh prhljaj 4tedne. Za natančno diagnozo bi vas morala pregledati klinično in dermoskopsko.  Glede na to, da ima vsak človek na koži lasišča specifično mikrofloro in različno izločanje lojnic, bi svetovala, da se vsak član vaše družine oglasi pri dermatologu ali zaprosi nasvet farmacevta v lekarni, kjer šampon kupuje, da mu svetuje  šampon, ki je individualno prilagojen lasišču vsakega člana vaše družine, saj je samo tako pričakovati učinkovitost pri različnih oblikah motečega  prhljaja oz. drugih težav lasišča.

Uredništvo

go to top