OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako ravnati z različnimi vrstami prhljaja

 • favoris

Če se ne morete znebiti prhljaja, pa če se še tako trudite, je morda napočil čas za spremembo tretmaja. Razložili vam bomo, kako ravnati s suhim in mastnim prhljajem (tega poznamo tudi kot lepljivi prhljaj), kakor tudi razlike med njima.

Kako ravnati z različnimi vrstami prhljaja

Suh prhljaj vs. masten prhljaj: v čem je razlika?


Suh prhljaj
Značilnosti suhega prhljaja sta luskasta tekstura in prisotnost tankih belih (ali sivih) kosmičev. Ti zlahka padejo na vaša ramena, medtem ko se češete ali krtačite. To vrsto prhljaja običajno zdravimo s posebnimi šamponi. Piling lasišča lahko pomaga pri pomiritvi suhega ali srbečega lasišča.  

Masten prhljaj
Masten prhljaj se razlikuje od suhega prhljaja v tem, da ga povzroča povečana proizvodnja sebuma. Ta presežni sebum reagira z glivico, znano kot Malassezia, zaradi česar nastanejo debele, mastne luske, ki se prilepijo na lasišče in se težko odstranijo, tudi po uporabi šampona. Prhljaj je zato debelejši, bolj lepljiv in bolj masten, luske pa se nabirajo ena vrh druge ter tako oblikujejo mastno oblogo. Poleg tega se ta vrsta prhljaj pogosto vrača, ker sebum spodbuja razvoj glivice Malassezia, zaradi česar pride do začaranega kroga.

Kako ravnati z različnimi vrstami prhljaja


Suh prhljaj lahko običajno odpravimo s šamponom z usmerjenim delovanjem, medtem ko se masten prhljaj – znan tudi kot lepljivi prhljaj – prilepi na lasišče in se težko odstrani. Namesto običajnega šampona izberite raje tretmaje na osnovi pilinga, ki lahko odstrani tudi najdebelejše luske. Hkrati bodite pozorni na vsebnost naravnih luščilnih sestavin, kot je salicilna kislina (ta je prisotna v številnih tretmajih), s pomočjo katerih boste lahko dolgoročno premagali prhljaj. Vlažilne sestavine, kot je glicerin, lahko pomagajo pomiriti draženje in rdečico, zato bodite pozorni na formule, ki so hkrati nežne in učinkovite.

Naši kultni izdelki

 • 1-vichy-dercos-piling-sampon-proti-prhljaju-sampon-za-obcutljivo-lasisce-piling-za-teme-mastni-lasje

  DERCOS 

  LUŠČILNI ŠAMPON PROTI PRHLJAJU

  Šamponi

  Piling šampon za odstranjevanje mastnega prhljaja

 • Najbolj brano

  Res lahko ustavimo izpadanje las?

  Nega las

  Res lahko ustavimo izpadanje las?

  Ste tudi vi v pomlad zakorakali s šopi las v umivalniku? Niste edini.  Spomladi je namreč na sporedu sezonsko izpadanje las. Lasje pa lahko izpadajo tudi zaradi drugi razlogov, kot so genetika, menopavza, nosečnost ali stres.

  Preberite članek

  NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O IZPADANJU LAS PRI ŽENSKAH

  Nega las

  NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O IZPADANJU LAS PRI ŽENSKAH

  Izpadanje las je tema, ki običajno zadeva moške, vendar pa obstajajo določena življenjska obdobja in faze, ko tudi ženske izgubljajo večje število las. Če se to dogaja tudi vam, vam morda lahko pomagamo. O najpogostejših vprašanjih, ki jih imajo ženske o izpadanju las, smo se pogovarjali z Ano Kovačević, strokovno sodelavko za izobraževanje pri VICHYju.

  Preberite članek

  Rok Perko: O smučanju, družinskem življenju in frizuri

  Nega las

  Rok Perko: O smučanju, družinskem življenju in frizuri

  Z vrhunskim smučarjem Rokom Perkom smo se pogovarjali o športu, njegovi ženi in otrocih, pa tudi o tem, kako skrbi za svoje lasišče, saj kar 200 dni na leto preživi s čelado na glavi. Zaupal nam je, kaj mu je na njegovi ženi posebej všeč in zakaj je žena kaskaderka odlična izbira za profesionalnega smučarja. Preberite v intervjuju!

  Preberite članek

  go to top