OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Zakaj med menopavzo začenjam opažati dlake na določenih delih obraza?

Med menopavzo ženski hormoni močno upadejo in testosteron prevzame vodilno vlogo. Seveda ne boste prenehali biti ženska in to čudovita ženska, le vaša moška plat se bo prebudila. Preberite, kako to deluje.

Zakaj med menopavzo začenjam opažati dlake na določenih delih obraza?

Kako menopavza vpliva na rast nezaželenih dlak?

Toda v obdobju perimenopavze in menopavze boste morda opazili „manj diskretne“ dlake na obrazu.

Obstaja več vrst človeških dlak, ki jih proizvajajo mešički. Ženske vseh starostnih skupin imajo na obrazu dlačne mešičke, ki običajno proizvajajo mehke, neopazne dlake.  Lahko jih najdete nad ustnicami ter vzdolž čeljusti in brade zaradi zmanjšanja ravni ženskih hormonov med menopavzo. Vendar pa tista majhna količina testosterona, ki jo proizvede žensko telo, ne upada – res imamo srečo! Nadledvične žleze tekom življenja proizvajajo tudi nekaj moških hormonov in to ravnovesje med moškimi in ženskimi spolnimi hormoni se med menopavzo poruši. Relativni presežek moških hormonov lahko spodbudi rast „manj diskretnih“ dlak na obrazu.

Po mnenju revije British Journal of Dermatology se v skupini žensk v postmenopavzi:
– 39 % žensk sooča s prekomerno rastjo dlak na obrazu, predvsem na bradi

Druga študija, opisana v reviji Menopausal Health iz leta 2009, je pokazala, da je bilo pri 656 ženskah v starostni skupini od 50 do 79 let mogoče opaziti:
– prekomerno rast dlak pri 33 % žensk, starih med 50 in 59 let in – in pri 54 % žensk, starih med 60 in 69 let.

39 % žensk se sooča s prekomerno rastjo dlak na obrazu

Dobra novica je, da obstajajo različni tretmaji za odpravljanje te težave, odvisno od stopnje resnosti. Če je količina dlak prevelika in vas moti, lahko uporabite kremo za lokalno uporabo, ki upočasni rast dlak. Drugi tretmaji vključujejo vosek, elektrolizo, ki uničuje dlačne mešičke, ali lasersko odstranjevanje. Znebite se jih in ne razmišljajte več o njih!

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

Rast dlak na obrazu med menopavzo ni redek pojav. Pravzaprav je to logično, saj so dlake povezane s hormoni, vaši hormoni pa prestajajo težke čase.

Zato – kreme za lokalno uporabo, vosek, laser ... izberite in se jih znebite!

go to top