OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

Ali se je že začela? Nikoli ne vemo, kdaj se lahko pojavijo simptomi menopavze. Perimenopavza, prehodno obdobje pred menopavzo, ko se raven hormonov spremeni, se lahko začne kadarkoli, od nekaj mesecev do celo 10 let pred menopavzo in traja povprečno pet let. Nadaljujte z branjem, če čutite fizične in fiziološke spremembe, ki jih ne morete pojasniti, če ste že prepoznali zgodnje simptome ali ste preprosto radovedni in želite biti bolje pripravljeni na to, kar čaka vsako žensko.

Perimenopauza i menopauza koji su rani simptomi

Simptomi menopavze: kdaj jih lahko pričakujete?

Menopavza (Kaj je menopavza?) je konec menstruacije. Ta je klinično opredeljena kot obdobje 12 zaporednih mesecev brez mensturacije, kar označuje trenutek, ko jajčniki prenehajo sproščati jajčeca. Ponavadi se pojavi med 45. in 55. letom, vendar je to lahko odvisno od ženske do ženske. Faza pred celim letom brez menstruacije se imenuje perimenopavza ali predmenopavza. Ta dva medsebojno zamenljiva izraza pomenita enako: prehodno obdobje med prvimi hormonskimi spremembami in popolnim prenehanjem menstruacije.

Perimenopavza: kateri so zgodnji simptomi?

Ni vedno enostavno določiti prvih znakov in zelo pogosto zgodnji znaki menopavze niso diagnosticirani. Da bi lahko potrdili, ali ste v perimenopavzi, lahko pri svojem zdravniku s krvnim testom preverite raven hormonov. Morda mislite, da še niste v tej fazi, zato je tukaj nekaj znakov, na katere morate biti pozorni. Vročinski oblivi (Kaj so vročinski oblivi?) se pojavijo, ko hipofiza in hipotalamus v možganih poskušata stimulirati jajčnike, da tvorijo estrogen, ki je potreben za telo in čigar proizvodnja se upočasni. Zaradi te čezmerne aktivnosti se telesna temperatura poveča. Drugi zgodnji simptomi vključujejo neredne menstruacije, močnejše nihanje razpoloženja in PMS, utrujenost in velike spremembe v spalnih navadah ter občutljive prsi.

Menopavza: določanje zgodnjih znakov:

Perimenopavza traja povprečno 5 let pred menopavzo. V zadnjem letu ali dveh te faze se raven estrogena v telesu hitreje zmanjšuje (Kateri so glavni vplivi menopavze na vaše telo). V tej fazi imajo ženske poleg vročinskih oblivov tudi druge zgodnje simptome. Približno 40 % žensk v perimenopavzi ima težave s spanjem, približno 10–20 % se jih sooča z nihanji razpoloženja, pri nekaterih ženskah se menstruacije ustavijo nenadoma, medtem ko lahko pri drugih postanejo neredne in prenehajo z leti (1).

Spopadanje z zgodnjimi simptomi menopavze

Obstaja več načinov za obvladovanje simptomov menopavze. Zanimivo je, da po mnenju Harvard Women’s Health Watch vročinski oblivi niso svetovni pojav, kar kaže na to, da je pri tem morda odločilen življenjski slog. Z vročinskimi oblivi se namreč sooča veliko manj žensk iz Japonske, Koreje in Južne Azije v primerjavi z Američankami, vendar so potrebne nadaljnje raziskave, da bi razumeli, zakaj. Nikoli ni prepozno, da začnete telovaditi, prenehate kaditi in zmanjšate uživanje alkohola. Koristno pa je tudi vzdrževati ustrezno telesno težo, dovolj spati in imeti uravnoteženo prehrano.

VIRI:

1. Harvard Health Publishing: Perimenopavza: trnova pot do menopavze https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause

Uredništvo

go to top