OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Zakaj se prhljaja ne moremo znebiti z domačimi pripravki?

Celo najosnovnejše iskanje v Googlu bo ponudilo številne predloge za domače pripravke, ki vsi povprek obljubljajo, da bodo v samo nekaj dneh uporabe odpravili prhljaj,

Zakaj se prhljaja ne moremo znebiti z domačimi pripravki?

vendar je vsakomur, ki se vsakodnevno spopada s to težavo, lahko jasno, da kokosovo olje, soda bikarbona ali celo kis ne morejo rešiti večletnih težav z lasiščem.

Neprijetno srbenje, draženje in luščenje

Prhljaj je eden najpogostejših dermatoloških pojavov, ki prizadene tako moške kot ženske vseh starostnih skupin, pogosto pa ga spremljajo tudi neprijetni občutki srbenja in draženja.

Najpogostejši simptom te dermatološke težave je tvorba lusk na lasišču. Pravzaprav gre za odmrle kožne celice, ki se z lasišča luščijo v kosmičih različnih velikosti in barv – od zelo drobnih suhih pikic do večjih lusk rumenkaste barve. Skupna jim je le ena stvar – niti približno se jih ne da hitro odpraviti.

Zelo pogost pojav, ki ga je včasih zelo težko odpraviti

Glede na to, da ima lahko prhljaj veliko različnih vzrokov, nam mora biti jasno, da ni vedno mogoče najti univerzalnega »recepta«, kako se ga znebiti. Težava morda izvira v uporabi neprimernih izdelkov ali nepravilnega česanja las, vi pa ste se osredotočili na spremembo prehrane, zaradi česar ne boste prišli do želenih rezultatov.

Zato je pri iskanju rešitve najpomembnejše začeti z odkrivanjem vzroka. Vendar, ali veste, kaj vse povzroča čezmerno luščenje lasišča?

dercos-hp (1)Suh in masten prhljaj – kakšna je razlika?

Zimsko vreme je idealno za pogovor o prhljaju, saj se prav v tem letnem času stanje lasišča oseb, ki imajo težave s prhljajem, močno poslabša, predvsem zaradi zadrževanja v zaprtih prostorih in ogrevanja, ki še dodatno suši tanko in občutljivo kožo lasišča. 

Tako kot ni vsaka koža enaka, niso enake niti vse oblike prhljaja – in najpreprostejša delitev se nanaša na suh in masten prhljaj, ki se ne razlikujeta le po vzrokih, temveč tudi po simptomih, ki jih opazimo.

Suh prhljaj prepoznamo po drobnih belih in sivkastih kosmičih, ki so na otip suhi in rahli ter zelo enostavno odpadejo z lasišča – in prav to vrsto prhljaja imamo v mislih, ko govorimo o osovraženih »belih ramenih«. Za masten prhljaj pa je značilna povečana proizvodnja sebuma, ki v stiku z glivico, znano kot malasezija, povzroči debele, mastne luske, ki se zalepijo na lasišče in jih je zelo težko odstraniti, tudi s šamponiranjem.

Domači pripravki ne nudijo trajne rešitve, ker ne opravljajo vzroka težave

Celo najosnovnejše iskanje v Googlu bo ponudilo številne predloge za domače pripravke, ki vsi povprek obljubljajo, da bodo v samo nekaj dneh uporabe odpravili prhljaj, vendar je vsakomur, ki se vsakodnevno spopada s to težavo, lahko jasno, da kokosovo olje, soda bikarbona ali celo kis ne morejo rešiti večletnih težav z lasiščem. Da bi ugotovili, kaj vse je potrebno za trajno odpravljanje prhljaja, moramo najprej razumeti, zakaj je prhljaj tako trdovratna težava, zlasti ko gre za mastno obliko prhljaja.

Zaradi izrazite lepljivosti kosmičev, ki se lahko kopičijo in nalagajo drug na drugega, sebum ostane ujet na lasišču, kjer spodbudi dodatno rast glivic in okrepi vnetni proces. Glede na to, da gre za dermatološko težavo, se je za nasvet najboljše obrniti na strokovnjake, ki so zdravju kože posvetili vso svojo kariero.

dercos-hairSestavine, ki so bile posebej ustvarjene za odstranjevanje lusk in vlaženje celotnega lasišča

Dermatologi trdijo, da je prhljaj – ne glede na to, ali je ta suhega ali mastnega tipa – mogoče rešiti le s skrbno zasnovano rutino, ki vključuje aktivne sestavine, posebej ustvarjene za luščenje in vlaženje lasišča, in prav takšno zmagovalno kombinacijo lahko najdemo v liniji Dercos. Ta zdaj že slavna dermatološka linija, ki je specializirana za težave z lasiščem, sodi med najbolje prodajane na svetu, z dobrim razlogom.

Linija šamponov proti prhljaju vsebuje različne formule, prilagojene specifičnim potrebam lasišča, zato lahko – odvisno od vrste las in lasišča – izbirate med štirimi šamponi Dercos proti prhljaju: eden je brez sulfatov in je zato namenjen občutljivemu lasišču, drugi je prilagojen za odpravljanje prhljaja na suhih laseh, tretji na običajnih in mastnih laseh, medtem ko je luščilni šampon specializiran za odstranjevanje lepljivega prhljaja.

Edinstvena tehnologija teh oksigenacijskih šamponov odpravi 100 % vidnega prhljaja, hkrati pa deluje tudi na dermatološke vzroke težave – ponovno vzpostavi ravnovesje mikrobioma lasišča in pomaga pri njegovem celjenju.

Mikrobiom lasišča mora biti v ravnovesju

Z zelo preprosto rutino šamponiranja bomo lasišče v le nekaj tednih očistili odvečnega sebuma in drastično ublažili njegovo občutljivost, kar vodi do naravnega zmanjšanja luščenja in tvorjenja prhljaja. Naravne luščilne sestavine, kot je salicilna kislina, bodo pospešile proces luščenja in zmanjšale proizvodnjo sebuma, medtem ko bodo vlažilne sestavine, kot je glicerin, učinkovito pomirile draženje in rdečino ter, kar je še pomembneje, obnovile naravno ravnovesje mikrobioma na lasišču.

Prav zaradi te »zmagovalne« kombinacije sestavin je linija Dercos postala linija, ki jo svojim pacientom priporočajo in predpisujejo številni dermatologi v Sloveniji, njeno učinkovitost pa so preizkusili potrošniki. Kar 96 % potrošnikov je potrdilo takojšnjo učinkovitost in kar 92 % jih je izjavilo, da je linija preprečila pojav prhljaja. Več kot 90 % anketirancev tudi meni, da je tretma učinkovitejši od drugih, ki so jih preizkusili, in da ima pomirjujoč učinek na lasišče.

Dermatologi svetujejo, da poleg kakovostnega šampona v svojo vsakodnevno rutino vključite tudi nekaj sprememb – umivajte se z nižjo temperaturo vode, saj hladnejša voda pomirja vnetje in upočasni delovanje žlez lojnic ter izločanje sebuma, pazite pa tudi na česanje, saj lahko grobe krtače in čezmerno drgnjenje lasišča poslabšajo draženje in pospešijo tvorjenje prhljaja. Nenazadnje pa je pomembno spoznanje, da prhljaj ni nujno vseživljenjska težava – z le nekaj zmogljivimi sestavinami in minimalnimi spremembami v vaši dnevni rutini bodo ti beli kosmiči le še stvar preteklosti.

Članek je prevzet s spletne strani estetica.hr

Uredništvo

go to top