OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Zlati nasveti strokovnjaka za popravljanje nepravilnosti in izvrstno prekrivanje aken, mozoljev in neenakomerne površine kože

Odkrijte, kakšna je razlika med aknami in mozolji, zakaj se pojavljajo tudi v odrasli dobi in kako negovati takšen tip kože ter poiskati ustrezni puder za prekrivanje. Dermatovenerologinja Mateja Lisjak odgovarja na najpogostejša vprašanja v zvezi s težavami z aknami in mozolji ter ponuja nasvete za učinkovito odpravljanje teh težav.

Kako čistiti kožo, ki je nagnjena k aknam?


Kožo, ki je nagnjena k aknam, je treba čistiti redno zjutraj in zvečer. Obraz najprej operemo z mlačno vodo, potem pa na še vlažno kožo nanesemo kvaliteten in učinkovit čistilni gel, ki je namenjen mastni in k aknam nagnjeni koži, ki jo globinsko očisti. Kvalitetni, učinkoviti geli za čiščenje mastne in aknaste kože vsebujejo luščilne učinkovine oz. t. i. keratolitike, ki s kožne povrhnjice odstranijo odvečne poroženele celice in odvečno maščobo, torej odvečen loj, ki ga prekomerno izločajo lojnice oseb z mastno kožo in aknami, npr. nizke koncentracije salicilne kisline ali sadnih kislin. Hkrati učinkovit čistilni gel za aknasto in mastno kožo vsebuje tudi naravne učinkovine, ki razdraženo kožo pomirijo in navlažijo, pri tem pa se koža ne sveti več.

Mastno in aknasto kožo je treba čistiti redno zjutraj in zvečer, ker prav tako kot podnevi tudi ponoči nastajajo odvečne poroženele celice povrhnjice in je povečano izločanje lojnic, ki izlivajo loj v dlačne folikle, kar se vidi na koži kot ogrci ali komedoni. Ogrci so pravzaprav razširjeni folikli, napolnjeni z lojem, ker jih odvečne poroženele celice povrhnjice zamašijo in loj ne more prosto iztekati na površino kože. Nekatere osebe so dedno nagnjene k povečanemu delovanju lojnic in nastanku mastne kože in aken, ker so njihove lojnice bolj občutljive na delovanje moških androgenih hormonov, ki jih v nizkih koncentracijah vsebujejo tudi zdrave ženske.

Kvalitetni pudri, namenjeni aknasti koži, nepravilnosti na koži ne samo prekrijejo, da niso začasno vidne, temveč hkrati tudi zdravijo in prispevajo k učinkovitosti in času zdravljenja.

Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Ali obstaja hitra rešitev proti mozoljem?


Hitra rešitev zdravljenja aken ne obstaja, kot ne obstaja hitro zdravljenje drugih oblik kožnih težav. Potrebna sta potrpežljivost in doslednost pri rednem čiščenju aknaste kože zjutraj in zvečer in redni negi z učinkovitimi kvalitetnimi negovalnimi kremami, namenjenimi za nego mastne in aknaste kože, prav tako zjutraj in zvečer na predhodno očiščeni koži, ki vsebujejo učinkovine, ki odstranijo odvečne poroženele celice in loj, pomirijo razdraženo kožo, jo navlažijo in nahranijo, ob tem pa se koža ne sveti več prekomerno.

Kvalitetne in učinkovite kreme za nego mastne in k aknam nagnjene kože vsebujejo tudi učinkovine, ki preprečujejo razrast mikrobov v koži in s tem preprečijo razvoj vnetja in nastanek temnih lis, ki so običajno posledica izzvenelega vnetja dela kože okoli predhodno vnetega mozolja oz. akne, npr. resorcinol. Tako je zdravljenje aken učinkovitejše in hitrejše, ten kože pa enakomernejši, brez izrazitejših posameznih temnih lis. Če boste res dosledni in redno čistili ter negovali svojo kožo s kvalitetnimi učinkovitimi čistilnimi geli in negovali kožo s kvalitetnimi negovalnimi kremami, namenjenimi mastni in k aknam nagnjeni koži zjutraj in zvečer, bodo akne hitreje izvenele.

Če so akne blažje oblike, včasih zadostuje že redna uporaba dermatološke kozmetike za zdravljenje in nego aken, v primeru hujših oblik aken, pa je treba obiskati dermatologa, ki bo predpisal dodatne zdravilne kreme, predvsem iz skupine retinoidov, in lokalne antibiotike. Vsekakor pa bo redna uporaba ustreznih čistilnih gelov in negovalnih krem zjutraj in zvečer po navodilih pripomogla k hitrejšemu in učinkovitejšemu zdravljenju z zdravili.

Ali lahko uporabljam puder, če imam akne?


Pudre lahko uporabljate, če imate akne, vendar morajo biti dermatološko testirani in prilagojeni vašemu tipu kože. Ne smejo biti okluzivni in komedogeni, z mastno podlago, temveč posebej namenjeni osebam z mastno in aknasto kožo z lahno podlago, ki vsebujejo mineralne pigmente različnih tonov, ki prekrijejo nepravilnosti, hkrati pa poleg mineralnih pigmentov vsebujejo kakovostne naravne zdravilne učinkovine, ki hkrati učinkovito zdravijo nepravilnosti v koži, kožo negujejo, navlažijo, nahranijo in ji obenem odvzamejo odvečen nezaželen lesk.

Koža je po nanosu ustreznega kvalitetnega pudra enakomerno gladke površine, primerno čvrsta in enakomerno pigmentirana. Tako kvalitetni pudri, namenjeni aknasti koži, nepravilnosti na koži ne samo prekrijejo, da niso začasno vidne, temveč hkrati tudi zdravijo in prispevajo k učinkovitosti in času zdravljenja. Zelo pomembno je, da puder nanesete na očiščeno kožo in ga tudi po vsakem nanosu zvečer očistite s kože z ustreznim čistilnim gelom in mlačno vodo.

Kakšna je razlika med aknami in mozolji?


Mozolji so zelo širok pojem in jih vidimo pri različnih kožnih boleznih. Mozolji so vidni na koži kot različne bunčice in gnojni mehurčki. Lahko se pojavljajo povsod po telesu in imajo različne vzroke. Pojavljajo se tudi v različnih starostih. Za akne je značilna mastna koža, neredko tudi mastni lasje. Za akne so značilni tudi ogrci ali komedoni, ki predstavljajo razširjene dlačne folikle, napolnjene z lojem, poroženelimi celicami in mikrobi.

Ko se pridruži še vnetje, ker bakterije Propioni bacterium acnes, ki so normalno prisotne v foliklih, razgrajujejo maščobe v lojnih izločkih, se na koži pojavijo tudi mozoljčki v obliki rožnatordečih bunčič in gnojnih mehurčkov, v hujših primerih pa se razvijejo tudi ciste in vozlički. Brez vidnih ogrcev na koži ne moremo govoriti o aknah. Običajno se pojavljajo na obrazu, ramenih, hrbtu in prsnem košu v obdobju adolescence in običajno nekje do 25. leta izzvenijo. Lahko se pojavijo tudi v odrasli dobi, vendar redkeje.

Ali so moji mozolji povezani s hormoni?


Na to vprašanje vam lahko natančno odgovori vaš dermatolog, ki pozna vzrok vaših mozoljev. V primeru, da so vaši mozolji posledica aken, so povezani s hormoni. Lojnice nekaterih oseb so bolj občutljive na androgene hormone, zato se tudi akne pojavijo v puberteti, ko hormoni v telesu porastejo in nato običajno izzvenijo do pribl. 25. leta.

Zakaj se mi akne pojavljajo v odrasli dobi?


Akne se v odrasli dobi lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov:

· lahko nastanejo zaradi uporabe neustrezne mastne in okluzivne kozmetike, ki ni primerna za določen tip kože,
· uporabe zdravilnih krem, ki vsebujejo hormone nadledvične žleze (t. i. kortikosteroide), zaradi zdravljenja neke druge kožne bolezni,
· uživanja nekaterih zdravil, npr. nekaterih hormonskih kontraceptivov, visokih doz vitamina B in D, bioloških zdravil itd.,
· neredko se akne pojavijo zaradi uživanja anabolnih steroidov zaradi želje po hitrem pridobivanju mišične mase v fitnes centrih,
· pojav aken v odrasli dobi je lahko tudi znak hormonskih nepravilnosti, zato je smiseln pregled pri endokrinologu in ginekologu, saj so lahko znak resnejših bolezni, npr. policističnih ovarijev in    različnih tumorjev.  


Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije

VAŠA RUTINA

dermablend-3d-korektivni-puder-za-mastno-kozo; spf-25-vichy; akne-15

3D KOREKCIJA Korektivni puder, obstojen do 16 ur.

( 6 mnenje )

go to top