OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Ali moramo med menopavzo prenehati jemati tabletke? Kako menopavza vpliva na plodnost?

Prenehanje jemanja tabletke bi moralo temeljiti na simptomih, ki jih čutite, kot tudi na priporočilu ginekologa. Menstruacija je v perimenopavzi neredna, vendar to še ne pomeni, da so spolni odnosi varni, saj ženske ne prenehajo takoj biti plodne.

Ali moramo med menopavzo prenehati jemati tabletke? Kako menopavza vpliva na plodnost?

Zato priporočamo, da v prvem obdobju menopavze upoštevate priporočila ginekologa.

Tudi v menopavzi ste lahko tudi plodni

Ker se plodnost pri ženskah ne preneha takoj, vam najprej priporočamo posvetovanje z ginekologom. Če pa ginekologa ne boste utegnili obiskati v kratkem, bi vam svetovali, da v obdobju perimenopavze nadaljujete z jemanjem tabletke.

Tukaj si lahko podrobno preberete, ZAKAJ

Zmanjšanje števila foliklov v jajčnikih se začne pri 35. letu, v obdobju predmenopavze pa se pospeši in povzroči neplodnost. Čeprav se to močno razlikuje od ženske do ženske, je verjetnost, da bo ženska nepričakovano zanosila po 45. letu starosti, približno 15-odstotna. Zaradi tega je kontracepcija priporočljiva za ženske, ki so spolno aktivne v perimenopavzi (1).

Perimenopavza ali predmenopavza je prehodno obdobje pred menopavzo, ki lahko traja od nekaj mesecev do več let. Opredeljujejo ga hormonske spremembe, ki povzročajo neredne menstruacije. Pregled hormonov ali zdravljenje v perimenopavzi ni priporočljivo, ker raven hormonov močno niha, zaradi česar je razlaga otežena in morda netočna. Zato je ostati pri učinkoviti metodi kontracepcije najvarnejša možnost, saj je plodnost lahko še vedno močna.

Po 50. letu je tveganje za nosečnost redko, vendar se še vedno priporoča uporaba lokalne kontracepcije.

Ženskam svetujemo, naj prenehajo jemati tabletke in so pozorne na to, ali se bo njihov cikel vrnil ali ne. Enkrat ko nastopi menopavza, jajčniki ne proizvajajo več foliklov ali hormonov, ki omogočajo nosečnost.


Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

• Neplodni ne postanete takoj, ko vstopite v predmenopavzo.
• Možnost za nosečnost po 45. letu starosti je približno 15-odstotna.

Hitri nasvet:

● Spremljajte stanje s svojim ginekologom, če želite vedeti, kdaj lahko prenehate jemati tabletke.

VIRI:

1.    1. Lambert M., Begon E., Hocké C. Kontracepcija po 40. letu. RCP Contraception CNGOF 2018.

Najbolj brano

Kako dolgo traja menopavza?

ZDRAVJE

Kako dolgo traja menopavza?

Ženske, ki komaj vstopajo v menopavzo, pogosto napačno mislijo, da je prenehanje menstruacije sprememba z jasno določenim časovnim začetkom in koncem. Milijarda žensk, ki so takrat starejše od 50 let, na lastno pest prepričala, da je trajanje menopavze, enako kot tudi njeni simptomi, zelo individualno.

Preberite članek

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

ZDRAVJE

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

Ali se je že začela? Nikoli ne vemo, kdaj se lahko pojavijo simptomi menopavze. Perimenopavza, prehodno obdobje pred menopavzo, ko se raven hormonov spremeni, se lahko začne kadarkoli, od nekaj mesecev do celo 10 let pred menopavzo in traja povprečno pet let. Nadaljujte z branjem, če čutite fizične in fiziološke spremembe, ki jih ne morete pojasniti, če ste že prepoznali zgodnje simptome ali ste preprosto radovedni in želite biti bolje pripravljeni na to, kar čaka vsako žensko.

Preberite članek

Različni simptomi staranja, ki se pojavijo na laseh

ZDRAVJE

Različni simptomi staranja, ki se pojavijo na laseh

Nobenega dvoma ni, da se med menopavzo vaše telo spremeni, koža se razširi, prizadeti pa so tudi vaši lasje. Še do včeraj živahni, bujni kodri so zdaj postali griva brez sijaja in volumna. Jasno je, da je ta sprememba lahko stranski učinek, ki ga je težko sprejeti.

Preberite članek

go to top