OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako pogosto moram h ginekologu med menopavzo?

Obiski pri ginekologu med menopavzo so lahko pogostejši, ker imate lahko več vprašanj in pomislekov ali pa čutite več sprememb v svojem telesu in menite, da se morate posvetovati s strokovnjakom.

Kako pogosto moram h ginekologu med menopavzo?

Če je tako, imate prav. Brez skrbi, niste edini!

Na vprašanje, kako pogosto je treba obiskati ginekologa, je težko odgovoriti že pri 20 ali 30 letih. Z leti vsaka ženska staranje in menopavzo doživlja drugače.
Vsekakor pa bi morali biti zaradi številnih sprememb med menopavzo obiski ginekologa obvezni, pogostost pa odvisna le od tega, kako se vaše telo obnaša. 

Vaše telo se med menopavzo spreminja

Za racionalne odgovore, zakaj je priporočljivo redno obiskovati ginekologa, vam želimo pojasniti spremembe, ki se dogajajo v ženskem telesu.
Menopavza označuje obdobje, v katerem jajčniki prenehajo delovati in ženska nima več menstruacije. Ta specifičen proces lahko spremljajo tudi posebne fiziološke spremembe, med katerimi lahko menstruacija prihaja in izginja tudi do 6 mesecev in več, dokler se ne stabilizira in se na koncu res ustavi. Zaradi nestabilne izgube menstruacije bi morale biti ženske previdne pri intimnih odnosih, saj neredne menstruacije še ne pomenijo, da so intimni odnosi varni.
Neredne cikluse lahko spremljajo tudi vročinski valovi, pridobivanje telesne mase ali suhost nožnice.

Za spremljanje menopavze obiščite ginekologa

It is important to mention that we do not recommend self advised treatments.

Redni ginekološki pregledi so ključnega pomena za varno uravnavanje teh sprememb v ženskem telesu pod zdravniškim nadzorom. Pregledi vključujejo popoln klinični pregled, predpisovanje morebitnih zdravil in testiranja na ginekološke bolezni in anomalije, tudi tiste na dojkah. 
Če sprememba poteka gladko, je priporočljivo obiskati ginekologa vsaj enkrat na leto, vendar tudi pogosteje, če ženske čutijo, da se spremembe v telesu še kar naprej dogajajo.  

Menopavza se v povprečju pojavi okoli 50. leta starosti (1). Spremljajo jo fizične spremembe (vročinski valovi, suhost nožnice), spremembe v telesu (pridobivanje telesne mase, spremembe oblike telesa) in/ali fiziološke spremembe (spremembe razpoloženja, težave s spanjem). 
Do 80 % žensk občuti vročinske valove (2), ki so glavni vzrok za predpisovanje nadomestne hormonske terapije, če ne obstajajo kontraindikacije. Pomembno je opozoriti, da ne priporočamo tretmajev, ki si jih "predpišete" sami. 

Nadomestno hormonsko terapijo lahko uporabljate le po posvetovanju z zdravnikom.  

Če se menopavza pojavi pred 40. letom, temu pravimo prezgodnja odpoved jajčnikov (3), ki ni fiziološki pojav in zahteva posebno zdravljenje. 

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

●    Menstruacije se lahko prenehajo približno okoli 51. leta starosti.
●    Dogovorite se za pregled pri ginekologu, ker vstop v menopavzo še ne pomeni varnih intimnih odnosov.

Navesti, ki jim je treba prislihniti

●       Ginekološki pregled – enkrat letno ali pogosteje, če je situacija bolj zapletena.
●       Obvezno zaprosite za popoln klinični pregled, predpis morebitnih zdravil in testiranje na ginekološke bolezni in bolezni ali anomalije na dojkah.

VIRI:

1. Leridon H. Demografija menopavze. Nekaj podatkov. Gynécologie internationale 1997; 6(10):330-1
2. Woods NF, Mitchell ES. Simptomi med menopavzo: razširjenost, intenzivnost, vprašanja in pomen v življenju žensk. Am J Med 2005; 118:14.-24.
3. Zdravljenje žensk s prezgodnjo odpovedjo jajčnikov. Smernice Evropskega društva za človeško razmnoževanje in embriologijo. December, 2015.

go to top