OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Diagnosticiranje menopavze: "Ali moram narediti krvne preiskave?"

V bistvu vam za potrditev diagnoze menopavze ni treba opraviti nikakršnih krvnih preiskav, razen če ste imeli histerektomijo.

Diagnosticiranje menopavze: "Ali moram narediti krvne preiskave?"

Dejansko obstajajo bolj očitni klinični znaki, ki zadostujejo za potrditev suma. Znaki menopavze niso prav subtilni … Fizične spremembe se začnejo na več ravneh, zato priporočamo, da obiščete splošnega zdravnika ali specialista, da potrdi diagnozo in jo preveri.

Za potrditev menopavze ni potrebna preiskava krvne slike

Za potrditev menopavze krvni testi ali pregledi običajno niso potrebni. To je klinično stanje, ki ga bolnik in zdravnik zlahka določi: starost, odsotnost ali prekinitev menstruacije, ki traja več mesecev, prisotnost vročinskih valovi, spremembe razpoloženja ali suhost nožnice so simptomi, ki jih je preprosto diagnosticirati.
Obisk splošnega zdravnika ali katerega koli specialista vam bo pomagal hitreje ugotoviti, ali ste vstopili v menopavzo in kakšna je najprimernejša celovita nega. Poleg tega vam bo v pomoč pri razumevanju simptomov in da ugotovite, ali je potrebno zdravljenje.

Vem, da lahko tudi brez krvnih preiskav ugotovim, ali sem vstopila v menopavzo, vendar, kaj pa če bi jih vseeno želela narediti?

Najprej opravite krvne preiskave, da preverite raven foliklov stimulirajočega hormona (FSH) in estrogena (1).

Če jih vseeno želite narediti, vam priporočamo, da se o tem posvetujete s svojim ginekologom ali splošnim zdravnikom, da se prepričate, ali so napotki, ki vam jih ponujamo, pravilni. 

Med menopavzo se raven FSH poveča, estrogena pa zmanjša. Toda hormonske analize je pogosto težko razložiti, ker nanje vplivajo velike razlike.

Zdravnik vam lahko priporoči dodatne preiskave krvne slike, da preveri raven tiroidnega stimulirajočega hormona (TSH), saj lahko nepravilno delovanje ščitnice povzroči simptome, podobne menopavzi. 

Vendar pa bodo vaši simptomi zelo posebni in boste najverjetneje tudi brez krvnih testov vedeli, da ste v menopavzi, poleg tega jih bo preprosto potrditi.

Ključna dejstva, ki si jih morate zapomniti ob vstopu v menopavzo

Vaš zdravnik lahko zelo preprosto diagnosticira menopavzo.
● Resnica št. 1: Splošni zdravnik vam lahko pomaga potrditi menopavzo na podlagi pojava vročinskih valov ali nihanja razpoloženja, po potrebi pa tudi na podlagi krvnih preiskav.
● Resnica št. 2: Krvne preiskave niso nujne za potrditev menopavze.
● Resnica št. 3: Vaš ginekolog vam lahko pove, ali ste v menopavzi, na podlagi fizičnih sprememb (vročinskih valov, suhosti nožnice, neredne menstruacije).
● Resnica št. 4: Krvne preiskave so lahko koristne, če se upoštevajo tudi vsi drugi simptomi.

REFERENCE:

1. www.cngof.fr/menopause

go to top