OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kaj so vročinski oblivi med menopavzo in kako jih je mogoče ublažiti?

Vročinski oblivi so ena od posledic hormonskih sprememb in so najbolj znan simptom menopavze. Zakaj se pojavijo in kako se spopasti z njimi?

Što su valovi vrućine tijekom menopauze i kako se mogu olakšati

80 % žensk se spopada z vročinskimi oblivi in nočnim potenjem in so eden najpogostejših vzrokov nelagodja med menopavzo (Kaj je menopavza?). Vročinski oblivi se lahko pojavijo med perimenopavzo, obdobjem pred menopavzo, ki traja 5 let (1), in tudi do 10 let po menopavzi. Razumevanje vročinskih oblivov je prvi korak do lažjega življenja z njimi.

Kaj so vročinski oblivi?

To je nenaden, nenadzorovan in spontan občutek vročine, ki se začne v vratu in na obrazu ter ga pogosto spremljata rdečica in potenje, včasih pa mu takoj zatem sledi še občutek mraza. To je dnevni ekvivalent pogosto intenzivnejših nočnih potenj, ki so prav tako zelo pogost simptom menopavze.

Vročinski oblivi in menopavza

Zmanjšanje ravni estrogena moti delovanje sistema za nadzor telesne temperature, ki se nahaja v hipotalamusu, naravnem termostatu telesa. Ko hormonsko neravnovesje poruši delovanje te žleze, ta pošlje napačno sporočilo, da je telo pretoplo, kar sproži povečanje srčnega utripa in razširi krvne žile, posledica česar sta rdečica in potenje – naravna mehanizma hlajenja telesa. To je morda koristno poleti, vendar je neprijetno in nelagodno, ko se zgodi nenadoma. Večina žensk vročinske oblive doživlja med perimenopavzo (Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?), vendar lahko trajajo še nekaj časa po menopavzi.

Kaj pomaga pri vročinskih oblivih?

Nenadne vročinske oblive lahko poslabšajo številni dejavniki, kot so intenzivna čustva, stres ali alkohol. Z izogibanjem kofeinu, začinjeni hrani in cigaretam lahko pripomorete k zmanjšanju vročinskih oblivov in nočnega potenja, medtem ko vam izbira udobnih oblačil in zračnih tkanin daje občutek udobja.

Poskusite se čim bolj sprostiti, s čimer boste pomagali svojemu telesu, da se bolje spopade s stresnimi situacijami. Pri tem vam lahko pomagajo redne aerobne vaje, joga in meditacija, z manj razmišljanja o vročinskih oblivih pa lahko ublažite tesnobo pred in po njih.

Natančno opredelite sprožilce z vodenjem dnevnika simptomov menopavze in zapisovanjem hrane in pijače ter časa, ko se pojavijo vročinski oblivi. Tako boste izoblikovali vzorec, s pomočjo katerega boste lahko našli način, kako čim bolj zmanjšati pogostost teh neželenih epizod.

Predvsem pa se z njimi sprijaznite in se poskusite ne meniti se zanje – pričakovanja so navadno hujša in verjetno niso tako očitni, kot si mislite.

Vaša koža ponoči: boj proti posledicam slabega spanja

Mnoge ženske se med menopavzo soočajo z motnjami spanja, večinoma zaradi nočnega potenja in nemira. Če telo nima na voljo nujno potrebnega časa za regeneracijo, lahko to vpliva na biološke mehanizme, ki so potrebni za obnavljanje in razstrupljanje kože, zato lahko ta izgubi svoj sijaj ter postane izsušena, neenakomerna in otečena. To lahko preprečite z dodatnimi aktivnimi sestavinami, s pomočjo katerih bo koža lahko našla občutek udobja in sijaj (tudi v primeru motenega spanca), kot so Pro-xylane™, hialuronska kislina, Hedione in HEPES v kombinaciji z dekongestivnimi sestavinami, ki bodo poskrbele, da bo obraz po prebujanju bolj svež.

Ali lahko prehranska dopolnila delujejo proti vročinskim oblivom?

Kot večino simptomov menopavze, tudi vročinskih oblivov in nočnih potenj ni mogoče popolnoma odpraviti brez hormonske terapije pod zdravniškim nadzorom, vendar lahko določena prehranska dopolnila na rastlinski osnovi pomagajo olajšati nekatere simptome, vključno z vročinskimi oblivi.

Poskusite z rastlinami, ki imajo podoben učinek kot estrogen: svetlin, konoplja, soja, hmelj in celo rdeča detelja so znane po svoji sposobnosti blaženja vročinskih oblivov. Dodajte rodiolo in magnezij za uravnavanje razpoloženja in vedno vprašajte farmacevta, naturopata ali nutricionista glede odmerka, da optimizirate zdravljenje.

Kar je za eno žensko morda le brezvezen simptom, je za neko drugo lahko zelo izčrpajoč, toda vedno obstaja način, kako si olajšati življenje z vročinskimi oblivi med menopavzo.

Zmanjšanje ravni hormona DHEA v menopavzi

Vichy je ugotovil, da je hormon DHEA ključnega pomena za 38 procesov pri mladi koži, zato v ozadju nekaterih najbolj opaznih sprememb na koži v menopavzi tiči prav zmanjšanje ravni tega hormona. To privede do postopnega tanjšanja kože, hkrati pa se zmanjša tudi proizvodnja sebuma, zato se koža v manjši meri naravno hrani s svojo vlažilno snovjo in neizogibno postane vse bolj suha. Znaki, kot so tanjša, bolj suha, manj čvrsta in manj sijoča koža, kažejo na to, da se staranje kože, ki smo ga doslej nekako nadzorovali, pospeši. Zdaj je čas, da izboljšate svojo rutino z dodatno uporabo intenzivnih hranljivih krem zjutraj in zvečer. Poiščite izdelek za nego kože, ki je posebej formuliran za kožo v menopavzi in ki vsebuje anti-age aktivne sestavine, da boste lahko svoji koži pomagali nadomestiti izgubo hormona DHEA. Aktivne sestavine lahko povečajo debelino povrhnjice, da bo koža dalj časa ostala bolj polna in čvrsta, dokler traja menopavza.

VIRI:

1. Vichy, Menopavza, navodila za uporabo, str. 11

Uredništvo

go to top