OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kaj je menopavza: vzroki, simptomi, faze in zdravljenje

Menopavza je naravni konec menstrualnega cikla. Tako kot puberteta, ki označuje njegov začetek, je ta biološka sprememba univerzalna za vse ženske, pa vendar individualna v smislu določenih simptomov in časa nastopa predmenopavze in menopavze. Vsaka od milijarde žensk, starejša od 50 let, bo šla skozi menopavzo, ki bo zanjo edinstvena.

menopauza

Zakaj ji pravimo menopavza?

Izraza »menopavza« se je leta 1816 domislil francoski fizik Charles de Gardanne v svoji izdaji »Avis aux femmes qui entrent dans l’âge critique« (»Nasveti za ženske, ki vstopajo v kritična leta«). Beseda izvira iz latinskega medicinskega izraza menopausis in je sestavljena iz grških besed meno, ki pomeni »mesec«, in pausis, ki pomeni premor (1). Menopavza velja za zdravstveno stanje in večina žensk čuti nekatere simptome, ko gre skozi to obdobje. Ocenjuje se, da bo kar 8 od 10 žensk poleg neredne menstruacije pred in po menopavzi imelo še nekatere druge simptome (2).

Katere faze menopavze poznamo?

Menopavza je stanje, pri katerem telo več ne proizvaja celic jajčnikov, estrogena in progesterona, zaradi česar se menstrualni cikel ustavi. Obstajajo tri faze oziroma obdobja: predmenopavza, menopavza in postmenopavza. Predmenopavza ali perimenopavza se začne, ko hormonske motnje začnejo povzročati simptome menopavze. Sama menopavza je klinično opredeljena kot 12 zaporednih mesecev brez menstruacije. Ko pride do tega, (Kako dolgo traja menopavza?) okoli 51. leta starosti, nastopi faza postmenopavze.

Prepoznavanje simptomov predmenopavze

Ne obstaja točno določen trenutek začetka simptomov menopavze. Znaki – vročinski valovi v nerednih obdobjih, globoka utrujenost, motnje spanja in nihanje razpoloženja se lahko začnejo kadarkoli, od nekaj mesecev do 10 let pred prenehanjem menstruacije. To je faza perimenopavze (Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?). Jajčniki upočasnijo proizvodnjo estrogena, medtem ko hipotalamus oz. žleza hipofiza poskuša pretirano nadomestiti ta primanjkljaj. Proizvajati začne hormone, ki spodbudijo čezmerno dejavnost jajčnikov, zaradi česar ženske čutijo navale estrogena. V tej fazi predmenopavze obstajajo številni simptomi čezmerne ravni estrogena: nepravilen cikel, daljše in močnejše menstruacije, intenzivnejši predmenstrualni sindromi, boleče prsi, težke noge, zadrževanje vode, povečana razdražljivost. Če jemljete tabletko, lahko to prehodno obdobje mine povsem neopaženo. Pomembno je tudi opozoriti, da glede simptomov obstajajo tudi kulturološke razlike: vročinske valove na primer občuti manjše število japonskih, korejskih in jugovzhodnoazijskih žensk v primerjavi z ameriškimi ženskami (3).

Katere simptome menopavze poznamo?

Po divjanju hormonov v menopavzi pride do končnega upada estrogena, progesterona, DHEA in drugih hormonov, kar vpliva na telo, um in kožo. Ženske se pritožujejo nad motnjami spanja, depresivnimi stanji, težavami s spominom, t. i. »možgansko meglo«, izgubo libida, bolečinami in vročinskimi valovi (Kaj so vročinski valovi med menopavzo in kako jih lahko preprečimo?), zaradi česar trpi približno 80 % žensk. Pomanjkanje estrogena moti uravnavanje telesne temperature, za kar je spet odgovoren hipotalamus, telesni termostat, ki pošilja napačne signale, da je telo pretoplo in sproži reakcijo vročinskih valov: hitrejše utripanje srca, širjenje krvnih žil, aktivacijo potenja in vse naravne mehanizme za učinkovito zniževanje telesne temperature. Ko je vroče ali ko izvajamo aerobne vaje, ta mehanizem deluje odlično. Če pa se to zgodi brez opozorila, lahko ti nekontrolirani in spontani vročinski valovi, ki se začnejo v vratu in se širijo proti obrazu ter jih včasih spremlja tudi rdečica, postanejo velik izziv. Zmanjšanje uživanja kofeina, začinjene hrane, alkohola in cigaret lahko pomaga ublažiti vročinske valove, kot tudi nošenje oblačil iz zračnih materialov, s čimer boste dvignili raven udobja.

Prepoznavanje simptomov menopavze na koži

Hormonske spremembe, ki so posledica menopavze, vplivajo tudi na kožo. Pomanjkanje hormona mladosti kože DHEA in estrogena ne vpliva samo na raven kolagenskih in elastinskih vlaken, ki zagotavljajo tonus in gostoto kože, temveč tudi na stabilno obnovo, zaradi česar pride do postopnega tanjšanja vsake plasti kože. Hkrati pa se zmanjša tudi proizvodnja sebuma (Kako menopavza vpliva na vašo kožo? Akne, suhost...). Tanjša, bolj suha, manj čvrsta in manj sijoča koža se pospešeno stara. Zdaj je čas, da začnete uporabljati nego, ki je posebej formulirana za kožo v menopavzi. Zaradi vsebnosti aktivnih sestavin, ki usmerjeno delujejo na kolagen in čvrstost, bo koža bolje nahranjena, kar lahko pomaga v boju proti izgubi čvrstosti, s katero se soočajo ženske v menopavzi.

Kaj je postmenopavza?

To je obdobje po menopavzi in se začne po tem, ko ženska celo leto nima menstruacije. V postmenopavzi, ko se raven hormonov ponovno stabilizira, se telo prilagodi na novo ravnovesje in nekatere ženske dobijo po dolgem času spet občutek povečanja energije. Mnoge ženske po koncu menopavze čutijo tudi manj bolečin, imajo manj težav s spanjem, so manj tesnobne in imajo manj težav s spreminjanjem telesne teže. Vendar pa se lahko v tej fazi postmenopavze pri nekaterih ženskah simptomi menopavze še vedno občasno pojavljajo približno 4 leta po zadnji menstruaciji (4).

Zdravljenje menopavze

Čeprav prenehanja menstrualnih ciklov ni mogoče preprečiti, se ocenjuje, da se 20 % žensk odloči za hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), da bi ublažile simptome menopavze z nadomestitvijo nižjih ravni hormonov. Vendar pa hormonska terapija prinaša tudi določena tveganja, o katerih se je treba posvetovati z zdravnikom. Holistični pristop – zdrava kombinacija aktivnega načina življenja, zdravega prehranjevanja in druženja – vam je lahko v pomoč v času menopavze. Poskusite spremljati svojo menopavzo. Prenesite aplikacijo za menopavzo ali pa preprosto vodite dnevnik, v katerega zapisujte svoj način življenja, prehrano, vadbo in kdaj se pojavijo simptomi, da boste lahko ugotovili, kaj jih povzroča in kaj jih najbolje blaži.

Tako kot pojav menstruacije pri ženskah je tudi njeno prenehanje univerzalno, a obenem povsem individualno. Že starost, v kateri ženska vstopi v menopavzo, se lahko razlikuje, tudi med materjo in hčerko ali med eno in drugo sestro, tako da je edina univerzalna stvar prav menopavza sama. Skozi vse tri faze menopavze lahko ženska sama najbolje odgovori na vprašanje »Kaj je menopavza?« z odprtim pogovorom o simptomih in izmenjavi preizkušenih tretmajev, ki te simptome ublažijo.

VIRI:

1 https://www.etymonline.com/word/menopause
2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/
3. Harvard Health Publishing: Perimenopavza: trnova pot do menopavze https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause
4. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

go to top