NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Dlačno lojni mešiček

V dlačno lojnem mešičku se stikata dlaka (lasni mešiček) in žleza lojnica, ki skrbi za proizvodnjo sebuma. Žleza lojnica je povezana z dlako, ki je več ali manj atrofirana glede na del telesa, kjer se nahaja.
Ko govorimo o lasišču, ne gre več za dlako, temveč za las. Lasni mešiček je zakoreninjen 4 mm pod lasiščem. Žleza lojnica pa je zelo majhna.
Na licih je dlaka zelo tanka: njen lasni mešiček se nahaja približno 2 mm pod površino kože. Žleza lojnica je nekoliko večja.
Na nosnicah, bradi in ličnicah so dlake zelo majhne, skorajda nevidne, žleze lojnice pa so ogromne.

V osrčje dermisa

Dermis je vezivno tkivo, ki se nahaja med epidermisom in hipodermisom. Sestavljen je iz gela, kjer se prepletajo fibroblasti, kolagenska vlakna, vlakna elastina ter druge sestavne molekule. V otroštvu in adolescenci se dermis odebeli in nato umiri, po 50. letu pa se začne ponovno tanjšati. Dermis sestavljata dve plasti: vrhnji dermis in globoki dermis. Dermis je močno prekrvavljen, zato, poleg podporne vloge (ki jo igra s pomočjo kolagenskih in elastinskih vlaken), igra pomembno vlogo tudi pri oskrbi s hranilnimi snovmi. Sodeluje tudi termoregulaciji, celjenju ran in odstranjevanju odpadnih snovi (prek znoja, ki vsebuje sečnino).

Indeks kože