NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Keratinocit

So najštevilčnejše celice epidermisa ali lasnega mešička. Skrbijo za sintezo keratina, ki se nabira bodisi v poroženeli plasti bodisi v samem strženu dlake.
Keratinociti nastanejo v epidermisu, kjer se razmnožujejo z delitvijo. Na poti na površino kože proizvajajo lipide, N.M.F. in keratin. V tem času se keratinociti postopoma sploščijo, izgubijo svoje jedro in odmrejo. Zato jim rečemo korneociti.

V osrčje epidermisa

Najbolj vrhnja plast kože, ki pokriva dermis. Običajno je epidermis debel kot list papirja, vendar je lahko tudi debelejši. Njegova valovita zgradba nastane zaradi epidermalnih grebenov in dermalnih papil. Sestavljajo ga 4 plasti celic, ki ležijo ena na drugi nad dermoepidermalno mejo: zarodna plast, Maplighijeva plast, zrnata plast in poroženela plast, ki jo ščiti hidrolipidni sloj. Epidermis je sestavljen iz 90 % celic, imenovanih keratinociti, vsebuje pa tudi celice, ki skrbijo za barvo kože, melanocite, in Langerhansove celice. V epidermisu ni niti ene same krvne žile. Celice, ki ga sestavljajo, se hranijo z difuzijo iz dermisa.

Indeks kože