OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako dolgo traja menopavza?

  • favoris

Ženske, ki komaj vstopajo v menopavzo, pogosto napačno mislijo, da je prenehanje menstruacije sprememba z jasno določenim časovnim začetkom in koncem. Do leta 2020 se bo milijarda žensk, ki bodo takrat starejše od 50 let, na lastno pest prepričala, da je trajanje menopavze, enako kot tudi njeni simptomi, zelo individualno.

Faze menopavze


Da bi razumeli trajanje menopavze (Kaj je menopavza?), moramo najprej razumeti, da obstajajo tri faze menopavze: predmenopavza ali perimenopavza, menopavza in postmenopavza. Proces, ki vodi v menopavzo – predmenopavza ali perimenopavza – se lahko začne kadar koli, nekaj mesecev ali celo deset let preden se menstruacija dejansko ustavi.

Predmenopavza: prepoznavanje simptomov


Neredna obdobja vročinskih valov so simptomi vstopa v fazo predmenopavze in jih štejemo za začetek prvih hormonskih motenj (Kaj so vročinski valovi?), ki se lahko sprva pojavljajo pogosteje, nato prenehajo ali pa se nadaljujejo v daljših ali krajših obdobjih skupaj s spremembami v intenzivnosti menstrualnega krvavenja (1). Drugi simptomi, ki označujejo začetek predmenopavze, vključujejo utrujenost, motnje spanja in nihanje razpoloženja. Pomembno je vedeti, da lahko ta faza mine povsem neopažena, če jemljete kontracepcijske tabletke. Povprečno trajanje faze predmenopavze je 5 let.

Menopavza in postmenopavza: opredelitev


V fazi predmenopavze so menstruacije precej neredne in lahko mine tudi več mesecev brez nje. Ženske že pomislijo, da so vstopile v menopavzo, vendar dokler ne preteče 12 zaporednih mesecev brez menstruacije, se šteje, da menopavza še ni nastopila. Od tega trenutka dalje, po enem letu od zadnje menstruacije, velja, da ste v postmenopavzi.

Starostni razpon za menopavzo: 45 do 55 let


Ker se starost, pri kateri ženska vstopi v menopavzo, razlikuje, je zaradi dejanskega trajanja te predfaze starostni razpon za menopavzo med 45. in 55. letom. Če ženska vstopi v menopavzo pred 40. letom, se to šteje za prezgodnjo menopavzo, pred 45. letom gre za zgodnjo menopavzo, po 55. letu pa govorimo o pozni menopavzi. Če upoštevamo prezgodnjo, zgodnjo in pozno menopavzo, je povprečna starost 51 let. Od tedaj se šteje, da je ženska v postmenopavzi, simptomi menopavze pa lahko pri nekaterih ženskah trajajo tudi do 4 leta po zadnji menstruaciji (2). Večina telesnih sprememb je takrat že za nami, zato je postmenopavza obdobje prilagajanja, ki prinaša duševno in čustveno pomiritev.

Koža v menopavzi


Ker hormoni v našem telesu divjajo v vseh treh fazah menopavze, se vpliv pozna tudi na naši koži. Izguba estrogena skupaj s procesom staranja kože povzroči zmanjšanje ravni kolagena in sinteza elastina, vendar to še ni vse. V menopavzi se zmanjša tudi raven drugega naravnega hormona, ki ga proizvaja telo – hormona DHEA.

Zmanjšanje ravni hormona DHEA v menopavzi


Vichy je ugotovil, da je hormon DHEA ključnega pomena za 38 procesov pri mladi koži, zato v ozadju nekaterih najbolj opaznih sprememb na koži v menopavzi tiči prav zmanjšanje ravni tega hormona. To privede do postopnega tanjšanja kože, hkrati pa se zmanjša tudi proizvodnja sebuma, zato se koža v manjši meri naravno hrani s svojo vlažilno snovjo in neizogibno postane vse bolj suha. (Kako menopavza vpliva na vašo kožo? Akne, suhost ...) Znaki, kot so tanjša, bolj suha, manj čvrsta in manj sijoča koža, kažejo na to, da se staranje kože, ki smo ga doslej nekako nadzorovali, pospeši. Zdaj je čas, da izboljšate svojo rutino z dodatno uporabo intenzivnih hranljivih krem zjutraj in zvečer. Poiščite izdelek za nego kože, ki je posebej formuliran za kožo v menopavzi in ki vsebuje anti-age aktivne sestavine, da boste lahko svoji koži pomagali nadomestiti izgubo hormona DHEA. Aktivne sestavine lahko povečajo debelino povrhnjice, da bo koža dalj časa ostala bolj polna in čvrsta, dokler traja menopavza.

1. Spremembe, ki jih povzroča staranje ženskega reproduktivnega sistema, https://medlineplus.gov/ency/article/004016.htm
2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Najbolj brano

5 zapovedi o zdravi prehrani, ki jih je treba upoštevati po 50. letu

Slog

5 zapovedi o zdravi prehrani, ki jih je treba upoštevati po 50. letu

Po 50. letu je pravilna prehrana pomembnejša kot kdajkoli prej, še posebej zato, ker vaše telo doživlja velike hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na splošno počutje. Preberite, katerim 5 zapovedim o zdravi prehrani je treba slediti v tem novem življenjskem obdobju, ne glede na to, ali jeste doma, zunaj ali le praznujete praznik.

Preberite članek

go to top