OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kateri so glavni vplivi menopavze na vaše telo?

  • favoris

Obstaja več kot 30 znanih simptomov (1) menopavze in vsaka ženska ne doživi vseh, verjetnost pa je, da boste imeli vsaj nekatere od teh. Od nočnega potenja do bolečih prsi kot uvod v glavne simptome menopavze, na katere je treba biti pozorni.

Menopavza (Kaj je menopavza?) je prehodno življenjsko obdobje, ki ga vodijo hormonske spremembe, ko vaše telo preneha proizvajati estrogen. Paleta številnih različnih vplivov je zelo široka in sega od občutkov slabosti v perimenopavzi
(Perimenopavza in menopavza – zgodnji simptomi?), zlasti v letih, ki vodijo v menopavzo – obdobja, v katerem ste bili 12 mesecev brez menstruacije – do šibkih krvavitev po menopavzi, nočnega potenja, bolečih prsi in krčev. Pojasnili bomo le nekatere glavne simptome menopavze.

Vročinski oblivi in nočno potenje: ženske in menopavza


Estrogen uravnava hipotalamus, ki določa temperaturo, zato, ko se raven tega hormona začne zmanjševati, vaš telesni termostat ne deluje več, kot bi moral, in lahko pride do reakcije pregrevanja, kadar to ni potrebno. Nosite udobna oblačila ali pižame, uporabljajte lahko posteljnino, izogibajte se začinjeni hrani in alkoholu ter dodajte sojo in tofu v svojo prehrano – dokazano je, da pomagata pri vročinskih oblivih (Kaj so vročinski oblivi med menopavzo in kako jih preprečiti?).

Šibke krvavitve po menopavzi


Vaš mesečni cikel uravnavata estrogen in progesteron, in ko se ravni teh hormonov začnejo spreminjati, lahko vaše menstruacije postanejo neredne z nekaj šibkimi krvavitvami med njimi. To je običajen učinek menopavze, zato bodite pripravljeni, čeprav mislite, da ste za vedno končali z menstruacijami.

Boleče prsi med menopavzo


Vaše prsi so lahko občutljive in boleče med perimenopavzo, ko se raven progesterona dvigne, estrogena pa upade. Nosite večjo številko modrčka in prenehajte kaditi, če še niste, s čimer lahko preprečite reakcije telesa na hormonske spremembe. Bolečina običajno preneha, ko prenehajo tudi menstruacije in ko vplivi menopavze začnejo slabeti.

Krči v menopavzi


Če ste vajeni menstrualnih krčev, boste opazili, da med perimenopavzo ti postanejo še močnejši. Lajšajte jih s toplimi obkladki in analgetiki ter zmanjšajte vnos alkohola in soli, ki lahko poslabšata težavo. Pomaga vam lahko tudi jemanje vitamina B in magnezija, kot tudi uživanje mastnih rib in lahka vsakodnevna telesna vadba.

Perimenopavzna slabost


Hormonske spremembe lahko motijo vašo prebavo, slabost pa je pogosta težava in pogost učinek menopavze. Jejte počasi, pijte več vode in se izogibajte mastni hrani, nekaterim ženskam pa proti slabosti pomaga tudi ingver.

Pridobivanje telesne teže, ki je povezano z menopavzo


Še en učinek menopavze je pridobivanje telesne teže. To v povprečju znaša 4–7 kg (2) in se ponavadi začne med perimenopavzo, ko pride do pospešene izgube mišičnega tonusa v kombinaciji s splošno upočasnitvijo presnove in močnejšo željo po sladkem. S povečanjem aktivnosti in zmanjšanjem vnosa maščob in sladkorja lahko svojo telesno težo ohranite pod nadzorom. Ker moški hormoni (androgeni) prevladujejo nad estrogeni, se maščoba prerazporedi s spodnjega v zgornji del telesa, zaradi česar lahko opazite, da se je vaša konfekcijska številka za spodnji del telesa zmanjšala, hkrati pa ste pridobili na trebuhu in v pasu.

Menopavza je velika življenjska sprememba s številnimi simptomi. Nekatere je mogoče ublažiti s prehrano, telovadbo in prehranskimi dopolnili, drugei pa bodo potrebovalei tretmaje pod zdravniškim nadzorom. Za vse pa je potrebna potrpežljivost, zato ne bodite strogi do sebe, medtem ko plujete skozi leta menopavze.

1. https://megsmenopause.com/symptoms/
2. Vichy, menopavza, navodila za uporabo, str. 14

Najbolj brano

5 zapovedi o zdravi prehrani, ki jih je treba upoštevati po 50. letu

Slog

5 zapovedi o zdravi prehrani, ki jih je treba upoštevati po 50. letu

Po 50. letu je pravilna prehrana pomembnejša kot kdajkoli prej, še posebej zato, ker vaše telo doživlja velike hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na splošno počutje. Preberite, katerim 5 zapovedim o zdravi prehrani je treba slediti v tem novem življenjskem obdobju, ne glede na to, ali jeste doma, zunaj ali le praznujete praznik.

Preberite članek

go to top