OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Prehranska dopolnila v menopavzi: ali so varna?

 • favoris

Vsakdo se želi starati na zdrav način. Med menopavzo boste morda slišali za prehranska dopolnila, ki vam lahko pomagajo pri ohranjanju zdrave kože, telesa in uma, vendar, ali so ta dopolnila varna? Naša strokovnjakinja Agnieszka Szmurto o tem govori v naslednjem članku.

Dodaci u ishrani 670x347
Hormonske spremembe v telesu povzročajo fizične, spolne in psihološke simptome. Poleg tega se pri tretjini žensk v menopavzi razvije osteoporoza. Za zdravo staranje bi bilo treba ohraniti življenjsko kakovost (1). To lahko naredimo na zdrav način z uporabo prehranskih dopolnil, ki bodo olajšala prehodno obdobje menopavze. Pri izbiri dopolnil pa je potrebna previdnost, zato je znanje ključnega pomena. Vedno preberite deklaracije in opise ter preverite njihovo sestavo in ustrezno odmerjanje.

Znanje je ključnega pomena pri izbiri prehranskih dopolnil. Vedno preberite deklaracije in opise za njihovo sestavo in odmerjanje.

Agnieszka Szmurto

Najpomembnejša prehranska dopolnila in zakaj se priporočajo med menopavzo


· Kalcij in vitamin D izboljšujeta zdravje kosti in se pogosto uporabljata v obliki zdravil. Prvi je koristen za kosti, drugi pa za kožo.   · Ribje olje zaradi vsebnosti omega-3 maščobnih kislin in zaščitnega delovanja na srčno-žilni sistem ter proti depresiji.

Kalcij in vitamin D


Dve peroralni dopolnili, ključni za menopavzo, sta kalcij in vitamin D. Priporočeni odmerek vitamina D je 800 IE/dan, čeprav je varen tudi odmerek 10.000 IE/dan (kar je zgornja meja) [6]. Za kalcij je priporočeni dnevni vnos ≥ 1.000 mg/dan pri odraslih osebah, starih 50–70 let. Priporočena zgornja meja je 2.000 mg/dan [7].

Omega-3 maščobne kisline


Naslednja skupina dopolnil med menopavzo so omega-3 maščobne kisline. Po mnenju ameriške Agencije za hrano in zdravila je »na splošno varno« zaužitje do 3 gramov ribjega olja na dan. Najpogostejša pritožba je vonj po ribah, ki je prisoten po zaužitju [8].

Upoštevanje varnosti


Na splošno so vsa prehranska dopolnila varna za uporabo v menopavzi, čeprav je zelo pomembno vedeti, da so za njihovo varnost odgovorni predvsem proizvajalci. Najpomembnejši podatek je, da varnosti nekega peroralnega prehranskega dopolnila ni mogoče dokazati pred samim lansiranjem izdelka na trg. Zato je zelo pomembno, da se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom in natančno preberete deklaracije in opise dopolnil, ki jih kupujete.

Ključni podatki o prehranskih dopolnilih v menopavzi


Prehranska dopolnila v menopavzi, kot so
- ribje olje
- vitamin D
- in kalcij so zdrava in koristna v menopavzi, če jih pravilno uporabljamo.  
Za varen vnos je treba poznati podatke o količinah in pogostosti uživanja dopolnil. Čeprav sklepamo, da so varna, se vseeno pogovorite s strokovnjakom in poiščite zdravo ravnovesje.

[1]. Comhaire, F. H. in Depypere, H. T. (2015). Hormoni, zeliščni pripravki in prehranska dopolnila za boljše življenje po menopavzi: 1. del. klimakterij 18(3), 358–363.
[2]. Comhaire, F. H. in Depypere, H. T. (2015). Hormoni, zeliščni pripravki in prehranska dopolnila za boljše življenje po menopavzi: 2. del. klimakterij 18(3), 364–371.
[3]. Taylor, M. (2015). Dodatni in alternativni pristopi k menopavzi. Endokrinologija in presnova. Klinični centri Severne Amerike, 44(3), 619–648.
[4]. Bedell, S., Nachtigall, M. in Naftolin, F. (2014). Za in proti rastlinskemu estrogenu v menopavzi. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 139, 225–236.
[5]. Eden, J. A. (2012). Fitoestrogeni za simptome menopavze: pregled, 72(2), 157–159.[1][2][3]
[6]. Rizzoli, R., Boonen, S., Brandi, M.-L., Bruyère, O., Cooper, C., Kanis, J. A., … Reginster, J.-Y. (2013). Uživanje vitamina D pri starejših ženskah v postmenopavzi: dodatek iz leta 2013 k priporočilom Evropskega združenja za klinične in ekonomske vidike osteoporoze in osteoartritisa (ESCEO). Aktualne medicinske raziskave in mnenja, 29(4), 305–331.
[7]. Gallagher J.C., Smith L.M., Yalamanchili V. Pogostost hiperkalciurije in hiperkalciemije med uživanjem vitamina D in kalcija pri starejših ženskah. Menopavza. Avtorjev rokopis; dostopno v PMC 01.11.2015. [8]. Morska olja. Baza podatkov o zdravilih in laktaciji (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–

Naši kultni izdelki

 • Novo

  neovadiol-phytosculpt-balzam-preoblikovanje-konture-vrata; za-kremno-masazo; tanka-koza; izguba-cvrstosti; povesenje-koze; povesenost-vratu; vse-vrste-koze; ucvrscen-vrat; dnevna-nega; proti-gubam; pomlajevanje; preoblikovanje-obraza

  NEOVADIOL

  Phytosculpt

  Učvrščen vrat. Preoblikovane konture obraza.

 • neovadiol-dnevna-nega-suha-koza; nega-vichy; za-obraz; menopavza; povesena-koza; glajenje-gub; zrela-koza; smejalne-gube; proti-gubam; drobne-gubice; lahka-tekstura; ucinek-hlajenja
 • neovadiol-nocna-krema-vichy; obnovitevna; osvezujoca; nega-za-obraz; maska; ucinek-hlajenja; menopavza; glajenje-gub; proti-gubam; lahka-tekstura; zrela-koza; smejalne-gube
 • Najbolj brano

  6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

  STROKOVNI NASVETI

  6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

  Imate težave pri iskanju pravega odtenka tekoče podlage? Jo še vedno nanašate s prsti ali uporabljate čopič? Kako pomemben je zaščitni faktor v ličilih? Pozabite na vse mite, ki ste jih slišali o tekoči podlagi. Sabrina Vidovič je za vas pripravila seznam 6 najpogostejših napak o tekoči podlagi in nasvete, da boste zasijale v vsej svoji lepoti.

  Preberite članek

  Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

  Nega obraza

  Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

  Dobrodošla, lepa koža! Imate tudi vi občutek, da že vse življenje puder uporabljate napačno? Ne glede na to, ali je vaša koža nečista, mešana, mastna, suha ali pa normalna, izbira in nanos ustreznega pudra ni lahka naloga. Sledite našim korakom in napotkom za dobro izbiro in nanos izdelka, s katerim boste ustvarili naravno lep videz kože. Preberite nasvete priznane vizažistke Nike Veger.

  Preberite članek

  go to top