OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Katera prehranska dopolnila moramo jemati med menopavzo?

Med menopavzo dobimo toliko informacij, ki jih moramo predelati. Seveda se želite pripraviti in dobro skrbeti zase, toda kako lahko veste, katera dopolnila uporabljati in na kakšen način? Ne veste, ampak mi vam bomo pomagali.

Pri tem pa niste sami. Približno 40–75 % žensk se v menopavzi zanaša na komplementarno in alternativno medicino kot pomoč v tem prehodnem obdobju.

Študije kažejo, da se približno 40–75 % žensk v menopavzi zanaša na komplementarno in alternativno medicino. Ti pristopi vključujejo tudi uživanje zelišč v obliki pripravljenih mešanic, prehranska dopolnila, meditacijo, akupunkturo in masažo [1]. Zaradi velike priljubljenosti dopolnil, ki lajšajo simptome menopavze, je pomembno vedeti, katera so dejansko učinkovita.

Kalcij in vitamin D

Dejstva in številke: Povprečna letna izguba kostne mase med menopavzo znaša 2 do 3 % v prvih nekaj letih, pozneje pa 0,5 do 1 %. Vrnite udarec s prehranskimi dopolnili s kalcijem in vitaminom D.

Katera dopolnila uporabljati med menopavzo? Menopavza je pri ženskah največji dejavnik tveganja za osteoporozo. Povprečna letna izguba kostne mase v tem obdobju znaša 2 do 3 % v prvih nekaj letih, pozneje pa 0,5 do 1 %, zato je preprečevanje ključnega pomena. Kalcij in vitamin D sta zelo pomembni dopolnili, ki delujeta na zdravje kosti. Za ženske, stare 50 let in več, kot prehransko dopolnilo priporočamo kalcij (≥ 1000 mg/dan) in vitamin D (800 i.e./dan (20 μg)) [2].

Flavonoidi (polifenoli), vključno s fitoestrogeni

Druga sprememba, ki se pojavi v menopavzi, je staranje kože. Peroralna prehranska dopolnila, ki vsebujejo flavonoide (polifenole), kot so fitoestrogeni, lahko pomagajo, saj upočasnijo znake staranja. Fitoestrogeni sodijo med rastlinske sestavine, ki imajo v telesu podobne učinke kot estrogen. Uporaba fitoestrogenov pozitivno vpliva na lipidni serum in splošno zdravje. Zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, pozitivno vplivajo na presnovo kostnega tkiva, na sluznice in kožo ter učinkovito lajšajo simptome postmenopavze [3, 4]. Podatki kažejo, da dopolnila z izoflavoni, bogata z genisteinom (dopolnila, ki so derivat soje), lajšajo vročinske valove [5].

Omega-3 maščobne kisline

Vročinski valovi, depresija ter bolezni srca in ožilja so težave številnih žensk v menopavzi, ki jih lahko lajšajo prav omega-3 maščobne kisline. Sodijo v skupino dolgoverižnih polinenasičenih maščobnih kislin (omega-3 PUFA) [1].

Eden od izdelkov, bogatih z omega-3 esencialnimi maščobnimi kislinami in gama-linolensko kislino (GLA), je svetlinovo olje, znano tudi kot EPO. Svetlin je cvetlica, ki lahko pomaga pri vročinskih valovih, povezanih z menopavzo [6]. Vir omega-3 maščobnih kislin pa ni samo rastlinsko olje, ampak tudi ribje maščobe. Ta skupina prehranskih dopolnil ščiti srčno-žilni sistem žensk v menopavzi – lahko tudi zmanjša tveganje za depresijo in razvoj raka dojk. Zaradi tega so omega-3 maščobne kisline široka skupina dopolnil, ki jih priporočajo med menopavzo [1].

Še en pogost simptom v menopavzi je izpadanje las. Dermatologi najpogosteje priporočajo prehranska dopolnila s cinkom, bakrom in železom (zlasti za vegetarijance), vitamini A, S, E, niacinom, vitaminom B12 in biotinom. Običajno jih najdemo v skupini dopolnil z B kompleksom [7].

Povzetek:

Menopavza je življenjsko obdobje, v katerem se pojavljajo številne spremembe v telesu.

Najučinkovitejša prehranska dopolnila za lajšanje simptomov menopavze so:
·  Kalcij
·  Vitamin D
·  Flavonoidi
·  Omega-3 maščobne kisline
·  Multivitaminski kompleksi, zlasti dopolnila z B kompleksom

VIRI:

[1]. Brończyk-Puzoń, A., Piecha, D., Koszowska, A., Kulik-Kupka, K., Zubelewicz-Szkodzińska, B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, zvezek 22, št. 2.
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B. in Weaver, C. (2014). Prehrana in zdravje kosti pri ženskah po menopavzi. Women’s Health, 10 (6), 599–608. doi: 10.2217/whe.14.40. [3]. Bojarowicz, H., Dźwigulska, P. Prehranska dopolnila. II. del. Izbrane sestavine prehranskih dopolnil in njihova uporaba. Hygeia Public Health 2012, 47 (4): 433–441.
[4]. Eden, J. A. (2012). Fitoestrogeni za simptome menopavze: pregled. Maturitas, 72 (2), 157–159.
[5]. Messina, M. (2014). Hrana iz soje, izoflavoni in zdravje pri ženskah v postmenopavzi. The American Journal of Clinical Nutrition, 100 (suppl_1), 423S–430S.
[6]. Taylor, M. (2015). Dodatni in alternativni pristopi k menopavzi. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 44 (3), 619–648.
[7]. Goluch-Koniuszy, Z. Prehrana žensk s težavami z izpadanjem las med menopavzo. Prz Menopauzalny, marec 2016; 15 (1): 56–61.

go to top