NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za lase

Izpadanje las

Odgovori na vprašanja

kozmetične rešitve

Drugi primer

Izpadli lasje se pojavljajo na vzglavniku, krtači ali v umivalniku, toda lasišče še ni vidno. Pomembno je, da izpadanje las zaustavimo še pred poslabšanjem.
Ukrepati je potrebno na treh ravneh:

  • - preprečiti zatrjevanje kolagenske ovojnice
  • - okrepiti lasno vlakno
  • - spodbuditi mikrocirkulacijo

Aminexil

Zavira izpadanje las, saj preprečuje zatrjevanje kolagenske ovojnice

Izvor

Po desetletju proučevanja vloge kolagenske ovojnice pri izpadanju las so znanstveniki zasnovali molekulo, ki se uspešno spopada s tem pojavom. Patentirana molekula Aminexil je rezultat dolgoletnih raziskav in je bila s pomočjo presejalnega testa izbrana med več kot 150 molekulami.

Način delovanja

Učinkovina Aminexil je dokazala izjemno delovanje na zaviranje rigidifikacije kolagena.

Učinkovitost

Med testiranjem v treh bolnišnicah v obdobju povečanega izpadanja las (spomladi in jeseni) je bilo pri pacientih, ki so uporabljali Aminexil, 10 % manj las v fazi izpadanja v primerjavi s skupino s placebom. To pomeni, da je Aminexil preprečil izpadanje 10 % las.

  • Število las v telogeni fazi v cm²
  • Aminexil ®
  • Placebo
  • Tedni

Izkazalo se je sicer, da je Aminexil bolj učinkovit spomladi kot jeseni, ki sta glavni obdobji sezonskega izpadanja las.
(Amersham General Hospital (VB), Hopital Saint-Louis (FR), Fondation Rotschild (FR))
Dvojno slepa, s placebom kontrolirana raziskava na 130 moških med 18. in 55. letom starosti, pri katerih je alopecija dosegala 3. in 4. stopnjo (59 %), pa vse do 5. stopnje androgene alopecije (po 7-stopenjski Hamiltonovi lestvici). Rezultati so bili izmerjeni s trihogramom. Dnevni nanos: 6 ml 1,5% raztopine Aminexila.
SP94
Za goste in močne lase.

Izvor

Alopecija vpliva tudi na kakovost las, saj ti postanejo tanjši in lomljivi.
Zato je pomembno, da spodnjemu delu lasu zagotovimo vso energijo, ki jo potrebuje za obnovitev.
Zlasti pomembna sta glukoza, bogat vir energije, in vitamin F, maščobna kislina, ki je potrebna za keratinizacijo las.<>SP94 je patentirana mešanica obeh naštetih sestavin, ki igrata ključno vlogo pri zagotavljanju gostih in močnih las.

Kako deluje – učinkovitost

Las molekulo SP94 asimilira (dokazano s testom C14), in sicer predvsem na predelu lasnega mešička, kjer potekajo najpomembnejši celični procesi. Molekulo SP94 najdemo tudi v preostalih delih lasnega vlakna, kar dokazuje, da ga asimilirajo prav vsi predeli mešička.

Prikaz asimilacije molekule SP94 v lasnem mešičku

Arginin

Spodbuja mikrocirkulacijo

Tudi mikrocirkulacija je eden izmed nepogrešljivih dejavnikov, ki vplivajo na rast las. Glede na to, da lasje spadajo med periferne dele telesa, so tudi zadnji, ki prejmejo hranila iz hrane. Lasje za svojo rast potrebujejo veliko energije in optimalno preskrbo s kisikom, kar lahko zagotovi samo krvožilni sistem.
Mikrocirkulacija tako igra ključno vlogo.

Mikroskopski prikaz
mikrocirkulacije v lasnem mešičku

Keratin, eden od gradnikov lasu, je beljakovina, sestavljena iz aminokislin, med katerimi najdemo tudi arginin. Človeški organizem ga ne more v celoti sintetizirati sam, zato ga moramo pridobiti iz zunanjih virov. Znan je po tem, da spodbuja mikrocirkulacijo in tako oskrbuje s hranilnimi snovmi, ki jih lasni mešički potrebujejo za svojo rast.

Alopecija od
A do Ž

Vse definicije
Alopecija

Progresivno izpadanje las ali dlak le na določenih predelih ali po celotni površini. Alopecija vodi v plešavost.

Aminokislina

Majhna molekula iz 10 do 15 atomov je osnovni gradnik beljakovin vseh živih bitij. Poznamo 20 vrst aminokislin, ki se v različnih zaporedjih povezujejo v verige in tvorijo beljakovine.

Lasni mešiček

Lasni mešiček je predel tik ob korenini lasu na koncu stržena, ki je zasidran globoko v dermis. Sestavljena je iz keratinocitov (celic, ki sestavljajo las) in melanocitov (pigmentnih celic).
Ob lasnem mešičku se nahaja bogato prekrvavljena dermalna papila, ki mešičke oskrbuje s hranilnimi snovmi, ki jih ti potrebujejo za rast novih las.

Matične celice

Celice, ki regenerirajo vsa tkiva. Te celice lahko proizvajajo nove celice celo svoje življenje.

Lipidno vezivo

Lipidno ali medcelično vezivo je snov, ki povezuje celice v tkivo.

Kolagen

Kolagen, ki ga naravno sintetizirajo nekatere celice organizma (fibroblasti v koži), zagotavlja koži odpornost, elastičnost in voljnost. Pri laseh pa kolagenska vlakna objemajo in ščitijo lasni mešiček.

Korteks

Glavni in osrednji del lasnega vlakna, ki ga ščiti kutikula.

Kutikula

Zunanji zaščitni del lasnega vlakna.

Lasni mešiček

Ta prava tovarna las se nahaja do 4 mm pod lasiščem. Lasni mešički vsebujejo tudi žleze lojnice.

Mikrocirkulacija

Skupek vseh malih krvnih in limfnih žil, po katerih si celice izmenjavajo pline in tekočine.

Fototrihogram

Tehnika za ocenjevanje stanja las, pri kateri se pobrije 1cm² lasišča, ki se ga fotografira na dan britja in ponovno 2 dni pozneje.

Presejanje

Biološka metoda prepoznavanja novih molekul, ki vplivajo na predvideno delovanje. Ta izjemno hitra tehnika omogoča testiranje več tisoč molekul na dan. Gre za prvo fazo postopka odkrivanja novih učinkovin.

Verteks

Vrh lobanje.