NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za lase

Izpadanje las

Odgovori na vprašanja

Lasje

Življenjski cikel lasu


Naši lasje rastejo in izpadajo v cikličnih intervalih, ki se v življenju ponovijo približno 25-krat (pri povprečni življenjski dobi 75 let, vsak cikel namreč traja 3 leta).
Pravzaprav se vsak posamezen las postopoma premika iz faze aktivne rasti v fazo mirovanja. Na srečo so lasni mešički med seboj neodvisni, zato ne izpadejo vsi lasje hkrati.

Različne faze v življenjskem ciklu lasnega vlakna:

  • - faza rasti (anagena faza), v kateri las vsak dan zraste za 0,3 mm. Dolžina te faze se zelo razlikuje od posameznika do posameznika: traja lahko od 1 do 10 let (v povprečju 3 do 4 leta).
  • - prehodna faza (katagena faza), v kateri las preneha rasti, celoten mešiček pa se skrči in premakne proti površju lasišča. Ta kratka faza traja od 2 do 3 tedne.
  • - faza mirovanja (telogena faza), ki jo sestavljata faza izpadanja in latentna faza, v kateri lasni mešiček ostane prazen. Ta faza traja od 2 do 5 mesecev. Znanstveniki še posebej podrobno proučujejo latentno fazo; dlje kot ta namreč traja, več je praznih lasnih mešičkov, lasje pa so zato vse redkejši.
  • - regenerativna faza (neogena faza), v kateri matične celice sprožijo rojstvo novega lasnega mešička. To je tudi začetek nove faze rasti.
  • Prehodna faza
  • Faza rasti
  • Faza izpadanja
  • Latentna faza
  • čas

Naša hipoteza je, da bo učinkovina, ki lahko poustvari hipoksično okolje, skrajšala fazo spanja (v kateri je lasni mešiček prazen).

Alopecija od
A do Ž

Vse definicije
Alopecija

Progresivno izpadanje las ali dlak le na določenih predelih ali po celotni površini. Alopecija vodi v plešavost.

Aminokislina

Majhna molekula iz 10 do 15 atomov je osnovni gradnik beljakovin vseh živih bitij. Poznamo 20 vrst aminokislin, ki se v različnih zaporedjih povezujejo v verige in tvorijo beljakovine.

Lasni mešiček

Lasni mešiček je predel tik ob korenini lasu na koncu stržena, ki je zasidran globoko v dermis. Sestavljena je iz keratinocitov (celic, ki sestavljajo las) in melanocitov (pigmentnih celic).
Ob lasnem mešičku se nahaja bogato prekrvavljena dermalna papila, ki mešičke oskrbuje s hranilnimi snovmi, ki jih ti potrebujejo za rast novih las.

Matične celice

Celice, ki regenerirajo vsa tkiva. Te celice lahko proizvajajo nove celice celo svoje življenje.

Lipidno vezivo

Lipidno ali medcelično vezivo je snov, ki povezuje celice v tkivo.

Kolagen

Kolagen, ki ga naravno sintetizirajo nekatere celice organizma (fibroblasti v koži), zagotavlja koži odpornost, elastičnost in voljnost. Pri laseh pa kolagenska vlakna objemajo in ščitijo lasni mešiček.

Korteks

Glavni in osrednji del lasnega vlakna, ki ga ščiti kutikula.

Kutikula

Zunanji zaščitni del lasnega vlakna.

Lasni mešiček

Ta prava tovarna las se nahaja do 4 mm pod lasiščem. Lasni mešički vsebujejo tudi žleze lojnice.

Mikrocirkulacija

Skupek vseh malih krvnih in limfnih žil, po katerih si celice izmenjavajo pline in tekočine.

Fototrihogram

Tehnika za ocenjevanje stanja las, pri kateri se pobrije 1cm² lasišča, ki se ga fotografira na dan britja in ponovno 2 dni pozneje.

Presejanje

Biološka metoda prepoznavanja novih molekul, ki vplivajo na predvideno delovanje. Ta izjemno hitra tehnika omogoča testiranje več tisoč molekul na dan. Gre za prvo fazo postopka odkrivanja novih učinkovin.

Verteks

Vrh lobanje.